Video bewijst dat politie vrijuit gaat in geweldzaak: arrestant verwondde zichzelf

De politie van Lexena, in de Amerikaanse staat Kansas, geeft een video vrij van een ophefmakende arrestatie. De beelden tonen aan dat niet alles is wat het lijkt.

Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen is een erg actueel thema in de Verenigde Staten, en toen John Sherman zag hoe een zwarte chauffeur aan de kant werd gezet, besloot hij de interventie te filmen met zijn iPad. Hij zag hoe twee agenten de 30-jarige John Harison uit Kansas City tegen de grond werkten en zette de beelden online, vergezeld van kritiek op de harde aanpak van de politie.

De realiteit is echter iets anders dan Sherman vermoedde, zo blijkt uit uitleg en een dashcamvideo van de politie. Harison werd aanvankelijk aan de kant gezet voor het niet dragen van zijn gordel. Een agent merkte de geur van marihuana op in de wagen en spotte ook een plastic zakje. Harison had zijn rijbewijs niet bij, waardoor de politie zijn gegevens doorseinde aan het commissariaat. Daaruit bleek dat de man twintig arrestatiebevelen tegen hem had uitstaan, en dat hij bovendien reed zonder rijbewijs.

Slag
Harison werd in de boeien geslagen, maar deelde dan plots een slag uit aan de agent achter hem. De twee agenten werkten hem vervolgens tegen de grond om hem in bedwang te houden, terwijl ze de passagier opdroegen te blijven zitten.

Volgens Dawn Layman van de politie van Lexena toont de video duidelijk dat de agenten zich heel professioneel gedroegen. Ze legden volgens haar een grote terughoudendheid aan de dag, hoewel een van hen werd geslagen met een vuist. "Ze houden hem eigenlijk gewoon in bedwang op de grond", zegt ze.

Verdachte verwondt zichzelf
Maar dan komt het: op beelden van in de politiewagen is te zien hoe Harison, die geen uiterlijke verwondingen heeft, zijn hoofd hard tegen de metalen kooi knalt. Hij deed dat drie keer, aldus de politie. En hoewel de agenten dus werden verwond door de verdachte, was zijn enige verwonding toegebracht door zichzelf.

"Wanneer je de hele context van de video ziet, toont hij aan dat onze agenten alles helemaal correct deden", zegt Layman, die benadrukt dat de agenten goed opgeleid zijn en 'the right thing' doen. Sherman paste inmiddels zijn Facebookpost aan, terwijl Harison nog twee extra aanklachten aan zijn been heeft voor het aanvallen van de agenten.