VIDEO. Australiërs zien “vuurbal” in de lucht: experts vermoeden meteoor die insloeg op Aarde

Een beeld van de vermoedelijke meteoor die gisteravond boven Australië werd gezien.
Facebook Een beeld van de vermoedelijke meteoor die gisteravond boven Australië werd gezien.
Op verschillende plaatsen in het zuiden van Australië is gisteravond melding gemaakt van een “vuurbal” in de lucht. Experts vermoeden dat het om een meteoor ging.

De meldingen liepen binnen in South Australia en Victoria en kwamen enkele dag nadat een meteoor de lucht boven Alice Springs in het centrum van Australië oplichtte. Beelden van de vuurbal werden onder meer vastgelegd door veiligheidscamera’s en dashcams.

Vlammen

Het gebeurde even na 22 uur in Victoria. Wat begon als een kleine stip aan de hemel lichtte opeens de hele lucht op. Een getuige in South Australia omschreef het als een “komeet met vlammen”. “De hele nachtelijke hemel gloeide opeens op in het helder oranje”, klinkt het.


Astronoom David Finlay van de Australia Meteor Report is ervan overtuigd dat het om een meteoor ging die begon te “verdampen” boven South Australia. Dat vertelde hij aan nieuwszender ABC. Hij vermoedt dat een deel van de kleine asteroïde die het verschijnsel veroorzaakte de aarde bereikte. “Alles wijst erop”, zegt hij. “Onder meer de beelden van dashcams en de supersonische knal die verscheidene getuigen gehoord hebben.” (lees hieronder verder)

Judith Bailey van het Ballarat Municipal Observatory and Museum is voorzichtiger en vertelde aan de krant The Courier dat het om een sporadische meteoor kán gaan. “Hij zou dan niet voortkomen uit een meteorenregen, maar het zou gegaan hebben om een solitaire ruimtesteen die door de Aarde werd onderschept in zijn baan rond de zon. Het was erg spectaculair.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tony Vandermaelen

    Er zijn dus experts in vuurballen. We gaan er zeker niet op vooruit.