Vicepremier Catalonië blijft in hechtenis

De afgezette Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras.
REUTERS De afgezette Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras.
Het Spaanse hooggerechtshof heeft de voorlopige hechtenis van de voormalige vicepremier van Catalonië, Oriol Junqueras, verlengd. Ook ex-minister Joaquim Forn en twee leiders van de actiegroepen ANC en Omnium Cultural blijven vastzitten. Zes andere voormalige leden van het kabinet komen op borgtocht vrij.

De centrale Spaanse regering schortte het zelfbestuur van Catalonië ruim een maand geleden op nadat de regio zich onafhankelijk had verklaard. Het voltallige kabinet werd aan de kant gezet en de leden werden aangeklaagd voor onder meer rebellie en opruiing. Degenen die nu op borg vrijkomen, hebben openlijk verklaard niet langer naar eenzijdige onafhankelijkheid te streven.

Andere ex-ministers en oud-premier Carles Puigdemont zijn uitgeweken naar ons land.

De Spaanse regering heeft op 21 december in Catalonië nieuwe verkiezingen uitgeschreven.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marie-claire bruggeman

  emotionele uitlatingen is menselijk, maar ze brengen je niet dichter bij de waarheid . . .

 • rob jamers

  Deze landverrader gaat dus de rechtbank negeren? Uitleveren, nu! Zet die splitser, ruziezoeker, destabiliseerder van Spanje over de grens. Er zijn hier al genoeg van die haatdragende politici. Europa, roep België eens tot de orde!

 • Leofar Koninckx

  Wat zouden jullie doen in de plaats van Puigdemont hier blijven of in Spanje in de gevangenis gaan zitten? Wat gaan ze doen in Spanje als de separatisten de verkiezingen winnen ?

 • Philip Maes

  Een pure schande in Europa anno 2017. Een zuiver politiek benoemd hooggerechtshof waar Rajoy zijn mannetjes heeft geplaatst, zet democratisch verkozen regionale volksvertegenwoordigers en ministers in de gevangenis omwille van hun politieke mening.

 • rob jamers

  De lafste van allemaal zit in ons land die heeft het vuur aan gestoken