Vicekanselier van Merkel verliest verkiezing SPD-voorzitterschap (en dat is slecht nieuws voor de bondskanselier)

Olaf Scholz en Angela Merkel.
Gregor Fischer/dpa Olaf Scholz en Angela Merkel.
Olaf Scholz, minister van Financiën en vicekanselier van de regering van Angela Merkel, is zaterdag verslagen bij de verkiezing voor het voorzitterschap van de sociaaldemocratische partij SPD, zo heeft de partijleiding bekendgemaakt.

De tandem gevormd door Norbert Walter-Borjans en Saskia Esken, die erg kritisch staan tegenover de coalitie met de conservatieven van bondskanselier Merkel, werd door de militanten met 53,06 procent van de stemmen verkozen, tegen 45,33 procent voor het duo Scholz en Klara Geywitz, een lokale verkozene uit de vroegere DDR.

Aan de tweede stemronde nam 54 procent van de 426.630 partijmilitanten deel. Walter-Borjans en Esken worden officieel voorzitter van SPD op een partijcongres van 6 tot 8 december in Berlijn.

Geywitz en Scholz, de zwaargewichten in deze verkiezing, beloofden na de bekendmaking van de uitslag dat ze het nieuwe leidersduo zullen steunen.

Coalitieonderhandelingen

De verkiezing is slecht nieuws voor Angela Merkel, die sinds veertien jaar aan de macht is en tot het einde van de legislatuur in 2021 wil regeren, voordat ze zich terugtrekt uit de politiek. Esken en Walter-Borjans, die een meer linkse lijn aanhouden, willen immers opnieuw onderhandelen over het coalitieakkoord dat SPD en de conservatieven van CDU-CSU in 2018 sloten. 

De CDU-leiding sluit een heronderhandeling echter uit. “We verheugen ons op een samenwerking in volle vertrouwen voor het welzijn van ons land”, zei de secretaris-generaal van CDU, Paul Ziemiak. Hij zei dat de grondslag voor de samenwerking tussen CDU en SPD al gelegd was. “En de beslissing van vandaag verandert niets aan deze grondslag.”

De militanten moeten zich over een week op het congres in Berlijn uitspreken over de balans van de regering en stemmen voor een voortzetting van de coalitie of een uitstap eruit.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Esther Calluy

  Eindelijk,zij was het begin van heel veel ellende !!!!!

 • Kelly Verlinden

  Heel het politiek beeld van Europa gaat zwaar veranderen na 2021.

 • Jef Denijs

  Mooi, want als dat het evenbeeld van Merkel is, staat ons nog wat te wachten. 1 miljoen gelukzoekers en vluchtelingen binnenlaten zonder controle is meer dan genoeg.

 • Leo Kaya

  Duitsland wil dus een nog linksere koers?

 • Eddy van Dorst

  PRACHTIG wat had dat debiel wijf nog verwacht