Vice-president Mike Pence, ‘verantwoordelijke voor HIV-uitbraak’, aangesteld als hoofd coronabestrijding in VS

De Amerikaanse vice-president Mike Pence, samen met president Trump, gisteren tijdens een speciale persconferentie over het coronavirus in het Witte Huis.
Photo News De Amerikaanse vice-president Mike Pence, samen met president Trump, gisteren tijdens een speciale persconferentie over het coronavirus in het Witte Huis.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisterenavond zijn vice-president, Mike Pence, de leiding gegeven over de bestrijding van het coronavirus. Sommige Amerikanen hebben daar hun bedenking bij, omdat onder Pence, toen hij gouverneur was, Indiana de grootste uitbraak van HIV ooit kende.

De laatste dagen werd het Witte Huis, door onder andere de Democraten, ervan beschuldigd te weinig of te laat actie te ondernemen tegen het nieuwe coronavirus in Amerika. Tijdens de persconferentie, die om afgelopen middernacht Belgische tijd doorging, heeft Trump grotendeels die beweringen proberen te weerleggen. 

“Door alles wat we hebben gedaan, blijft het risico voor Amerikanen heel laag”, aldus de president. Volgens hem zou het aantal coronabesmettingen in de VS binnen enkele dagen zelfs op nul kunnen vallen. Het Witte Huis vroeg eerder deze week aan het Congres om 2,5 miljard dollar, zo’n 2,3 miljard euro, vrij te maken om de coronacrisis tegen te gaan. Nu heeft Trump ook zijn vice-president Mike Pence aangeduid als coördinator van de genomen maatregelen. (Lees hieronder verder.)

Photo News

“Mike heeft talent”

“Mike zal samenwerken met professionals, dokters en iedereen die aan het werk is. Het team is briljant”, benadrukt Trump. “Ik heb veel tijd met hen doorgebracht de laatste weken. Mike heeft hiervoor een talent.”

Amerikanen op Twitter denken daar anders over. Ze hebben hun bedenkingen bij het besluit, omdat ze Mike Pence verantwoordelijk stellen voor een HIV-uitbraak in 2015 in de staat Indiana, toen hij er gouverneur was. Een van de hoofdonderzoekers naar die HIV-uitbraak liet op Twitter al zijn ongerustheid horen: “Dit is geen goed idee en toont het gebrek aan ernst van het Witte Huis.”

Democrate Alexandria Ocasio-Cortez meent dat Mike Pence niet in wetenschap gelooft en dat het onverantwoordelijk is van het Witte Huis om hem aan te duiden, zegt ze op Twitter. “Deze beslissing kan mensen hun leven kosten. Vorige beleidskeuzes van Pence hebben dat al gedaan”, waarschuwt ze.

HIV-uitbraak

Toen Mike Pence gouverneur was van de staat Indiana, voerde hij in 2011 besparingen op Planned Parenthood door. Planned Parenthood is een adviescentrum dat onder andere informatie geeft over abortus, iets waar Pence zwaar tegen is, maar mensen konden zich er ook voor HIV laten testen.

In een county binnen Indiana, werd zo het enige centrum dat op HIV testte, gesloten. In 2015 steeg het aantal besmettingen in de county fors, omdat drugsgebruikers gebruikte naalden deelden met elkaar. Het duurde vier maanden voordat Mike Pence maatregelen nam om de uitbraak van HIV tegen te gaan. Op piekmomenten steeg het aantal besmettingen zelfs met 20 gevallen per week.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ivan de ridder

  1. Het meest relevante dat ze gedaan hebben afgelopen jaren is besparen op CDC en dat is NIET positief. 2. Aantal gevallen komende dagen op nul? Ziekte begint zich pas uit te spreiden. De gezondheidszorg kennende in de VS heeft niet iedereen toegang tot bijstand. 3. Het beste team opgesteld? Zoals hij ook enkel de besten aanwerft allicht ... de huidige verantwoordelijke gelooft eerder in een goddelijke interventie dan wetenschap.

 • Michael Aerts

  Zijn werkwijze? Ogen sluiten en iedereen oproepen hard te bidden.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Als het misloopt, en de kans is realistisch, zal Mike Pence ook op de lijst van die personen terecht komen die bij Trump uit de gratie gevallen zijn. Zal hij dan nog de 'Running Mate' zijn/blijven?

 • David Lievens

  De alom geroemde kop-in-het-zand-techniek van Trump. Pence zijn beste oplossing is bidden tot god. De man pleit voor creationisme als theorie naast de bewezen evolutietheorie.

 • johan fransaert

  is gewoon een kwestie van tijd voor het ook daar binnen sluipt en gezien de kost om daar gewoon een huisarts te bezoeken zal het daar erger zijn dan in de rest van de wereld.