Veteraan zet zichzelf in brand als protest tegen gebrek aan gezondheidszorg

Aangekomen bij het Georgia Capitol overgoot Watts zich met brandstof en activeerde hij het vuurwerk dat hij aan zijn lichaam had vastgemaakt.
iStock Aangekomen bij het Georgia Capitol overgoot Watts zich met brandstof en activeerde hij het vuurwerk dat hij aan zijn lichaam had vastgemaakt.
In de Amerikaanse stad Atlanta zette een man zichzelf een week geleden in brand. Hij protesteerde zo tegen de beperkte begeleiding die oorlogsveteranen krijgen na hun dienst. De man stierf op dinsdagnacht aan zijn verwondingen.

Op 26 juni liep oorlogsveteraan John Watts (58) ernstige brandwonden op tijdens een protestactie in Atlanta, Georgia. Hij kwam die dag op straat om de beperkte begeleiding die Amerikaanse oorlogsveteranen ontvangen aan de kaak te stellen.

Aangekomen bij het Georgia Capitol overgoot hij zich met brandstof en activeerde hij het vuurwerk dat hij aan zijn lichaam had vastgemaakt. Een politieagent die het zag gebeuren, snelde op hem af en bluste het vuur.

De man werd met ernstige brandwonden naar het Grady Memorial Hospital overgebracht waar men hem nog trachtte te redden. Op dinsdagnacht, een week na de feiten, overleed de man in datzelfde ziekenhuis.

Dubbel zoveel zelfdodingen

Met zijn wanhoopsdaad hoopte Watts de aandacht te vestigen op het falende beleid van het Departement of Veteran Affairs. Oorlogsveteranen die met fysieke of mentale klachten worstellen, kunnen maar moeilijk aan betaalbare gezondheidszorg komen en staan er vaak alleen voor.

De zelfmoordcijfers bij gewezen oorlogsmilitairen ligt dubbel zo hoog dan het Amerikaanse gemiddeld. Dit zou veroorzaakt worden door de cocktail van beperkte medische hulp, weinig voeling met de maatschappij en problemen op financiëel en relationeel vlak.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bernaerts Diane

    Het zegt al genoeg dat Trump de vereniging van veteranen geblokkeerd heeft op zijn Twitter....