Veteraan-astronaut John Young (87) overleden

John Young (links) tijdens de voorbereiding van de shuttlelancering in 1980.
REUTERS John Young (links) tijdens de voorbereiding van de shuttlelancering in 1980.
De Amerikaanse astronaut John Young (87), een van de twaalf ruimtevaarders die voet hebben gezet op de maan, is vrijdag overleden aan de gevolgen van een longontsteking. "Vandaag hebben de Nasa en de wereld een pionier verloren", aldus Nasa-topman Robert Lightfoot.

John Young werd op 24 september 1930 in San Francisco geboren. Hij werd piloot bij de Amerikaanse marine en belandde in 1962 bij de NASA. Young werd de eerste mens die zes ruimtetrips maakte. Na vluchten met de tweemanscapsules Gemini-3 (1965) en Gemini-10 (1966) vloog hij in 1969 met de Apollo-10 rond de maan.

Bemanningsleden van Apollo 10, van links naar rechts: Eugene Cernan, John Young en Thomas Stafford
EPA Bemanningsleden van Apollo 10, van links naar rechts: Eugene Cernan, John Young en Thomas Stafford

In 1972 was Young gezagvoerder van de Apollo-16 en bracht hij drie nachten op het maanoppervlak door. Een tiental jaar later, in 1981, was hij in de Columbia gezagvoerder van de eerste shuttlevlucht. 1983 was het jaar waarin Young gezagvoerder was van het ruimteveer dat het eerste Europese Spacelab meevoerde. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.