Ga naar de mobiele website
^ Top

Verwarde man wou Zweedse koning vermoorden

De Zweedse koning Carl Gustaf bleef ongedeerd.
Photonews De Zweedse koning Carl Gustaf bleef ongedeerd.
Een verwarde man wou de Zweedse koning Carl Gustaf vermoorden. Voor het regeringsgebouw in hartje Stockholm viel hij eerst een lijfwacht van premier Fredrik Reinfeldt aan. Hij wou het pistool van de lijfwacht afhandig maken en daarna de koning doodschieten.

De aanvaller kwam begin augustus aan uit Brazilië. De premier en de koning bleven ongedeerd. "Ik wou de lijfwachten doodschieten en me een toegang tot het kasteel van de koning forceren om hem te vermoorden", sprak de dader in de politiewagen op weg naar het commissariaat in de Zweedse hoofdstad.

Bewakingscamera's voor het kantoor van de Zweedse premier in Rosenbad legden de aanval vast. De man viel de lijfwacht van de premier aan met een mes, schrijft de Zweedse krant Aftonbladet. Op de beelden is te zien hoe hij in de straat wandelt van het regeringswijk. Plots maakte hij een beweging in de richting van de lijfwacht die uit de tegenovergestelde richting kwam. Hij valt de man aan en probeert om zijn wapen afhandig te maken waarop de twee aan het vechten gaan. Kort daarna stopt een wagen en stapt een man uit die de aanvaller overmeestert. "Ik zag het gebeuren en wou meteen hulp bieden. Die kerel moest gewoon van de lijfwacht gehaald worden", zegt Peter Becker.

Becker slaagde in zijn opzet en wrong de arm om van de man. Zijn collega kon daarna het mes van de aanvaller afhandig maken. Ze brachten de 24-jarige man naar een fietsenstalling en verwittigden de politie. Tijdens zijn tochtje naar het commissariaat verklaarde de verwarde man dat hij een pistool wou bemachtigen om de koning te vermoorden. Ook tijdens zijn ondervraging herhaalde hij zijn intentie. De man moet nu een psychiatrisch onderzoek ondergaan. Intussen is de beveiliging rond de regeringsgebouwen verhoogd.Meld een bug