Verwachte nederlaag van May blijft uit na lokale verkiezingen in Engeland

Britse premier Theresa May (midden) in Londen.
AP Britse premier Theresa May (midden) in Londen.
Bij de lokale verkiezingen in grote delen van Engeland is de verwachte nederlaag voor de conservatieven van premier Theresa May uitgebleven. Na telling van ongeveer twee derde van alle kiesdistricten bleek vrijdag dat de machtsverhoudingen tussen de beide grootste partijen bijna onveranderd zijn gebleven.

Donderdag werd in meer dan 150 Engelse districten gestemd. In vele districten werd slechts een deel van de mandaten opnieuw toegekend. De aandacht ging daarom hoofdzakelijk uit naar Londen, waar in alle 32 districten de volledige gemeenteraden ter stemming stonden. 

UKIP in vrije val 

Hoewel Labour lichte terreinwinst boekte, bleven de Londense districten Westminster, Wandsworth, Kensington en Chelsea stevig in handen van de Tories. De conservatieven konden hun verlies compenseren door een nagenoeg volledige ineenstorting van het eurosceptische UKIP. UKIP verloor over heel het land 96 van zijn 98 zetels. 

In het Londense stadsdistrict Barnet werden de Britse sociaaldemocraten zoals verwacht afgestraft. Labour wordt al maanden achtervolgd door beschuldigingen van antisemitisme. In Barnet woont de grootste joodse gemeenschap van de Britse hoofdstad. 

Brexit

Hoewel het bij lokale verkiezingen eigenlijk enkel om aangelegenheden gaat zoals speelplaatsen, vuilnisdiensten en zebrapaden was volgens politicoloog John Curtice van de universiteit Strathclyde in Glasgow het thema brexit beslissend. 

De Labourpartij, die nog steeds geen duidelijke stelling heeft ingenomen in zaken rond de EU-uitstap, kon geen beslissende winst boeken. De sterkte van de conservatieven hangt volgens Curtice nu helemaal af van de vraag of ze de verwachtingen van de voormalige UKIP-kiezers kunnen waarmaken. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  May is competent. Corbeyn is een wereldvreemde salonsocialist.

 • Willy Poelmans

  En de media had het weer graag anders gezien nietwaar ,

 • Max Illens

  Schrijf maar wat dit resultaat betekent: een ware triomf voor Theresa May en de Tories, maar tegelijk een zware ontgoocheling voor de socialisten van Labour!

 • Leo Verbeek

  Waar is Farage nu met zijn grote, vuil gebekte mond (ik wilde eigenlijk een ander woord gebruiken)?

 • Hans Engelen

  De Britten beginnen gaan in te zien dat Europa gewoon een lege doos is, ingepakt door een bende afgedankte zakkenvullers.Nu moeten de andere landen nog wakker worden!