Vervroegde Griekse presidentsverkiezingen zaaien paniek op financiële markten

De Griekse premier Samaras.
AFP De Griekse premier Samaras.
Griekenland kijkt aan tegen vervroegde presidentsverkiezingen, waarbij de regering van Antonis Samaras dreigt te vallen. Het nieuws zorgt voor paniek op de financiële markten.

Gisteravond kondigde Samaras aan dat er al op 17 december een stemming zal worden georganiseerd voor een nieuwe president. Aanvankelijk zou deze stemming pas eind februari plaatsvinden, net voor het presidentiële mandaat van de 85-jarige Karolos Papoulias afloopt. Kandidaat is voormalig EU-Commissaris Stavros Dimas.

De bedoeling van de vervoegde presidentsverkiezing is om "politieke klaarheid" te brengen, maar de premier zet daarmee wel het voortbestaan van zijn regering op de helling. De huidige meerderheid bezit slechts 155 zetels in het parlement, terwijl er in de derde stemmingsronde minstens 180 zetels (op 300) nodig zijn om een nieuwe president aan te duiden. Er zal dus een beroep moeten worden gedaan op de oppositie. Zonder hun steun dreigt de Griekse regering te vallen en kunnen er al in januari parlementsverkiezingen volgen.

Paniek

Dat vooruitzicht leidt tot paniek op de financiële markten. Beleggers vrezen dat de extreemlinkse Syriza aan de macht zal komen, waardoor heel wat herstructureringsmaatregelen teruggeschroefd zouden worden. Dit terwijl Griekenland nog steeds aan het infuus van de internationale kredietverstrekkers hangt. De Europese ministers van Financiën hebben het hulpprogramma net met twee maanden verlengd: ze eisen verdere hervormingen en besparingen, maar daar wil de regering-Samaras vooralsnog niet van weten.

De Griekse beursindex zakte ging van bij de opening flink lager. Rond 11.45 uur was het verlies opgelopen tot 10,46 procent, of 926,77 punten. De rente op de Griekse langetermijnobligaties steeg met 40 basispunten tot 7,64 procent.