Vertrouweling Zuid-Koreaanse president krijgt celstraf vanwege ‘neplikes’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.
EPA De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.
Een belangrijke vertrouweling van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft een celstraf van twee jaar gekregen. De reden: valse ‘likes’ op sociale media bij berichten die gunstig waren voor Moon Jae-in.

Kim Kyung-soo, die door sommigen als toekomstige presidentskandidaat wordt aangeduid, zou het aantal ‘likes’ in door hem uitgekozen berichten met behulp van software flink verhoogd hebben. Zelf ontkent hij de beschuldiging, die gebaseerd zou zijn op “onbewezen claims” en een “valse getuigenis” van een politieke blogger die beweert hem te hebben geholpen.

Mocht de straf in hoger beroep gehandhaafd blijven, dan verliest Kim ook zijn functie als gouverneur van de provincie Zuid Gyeongsang.

Tegenslag

Het is een nieuwe tegenslag voor president Moon Jae-in, die zijn populariteit al zag kelderen door economische problemen en beschuldigingen van corruptie tegen politieke bondgenoten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.