Vertrekkende vluchten op luchthaven Heathrow korte tijd stilgelegd door mogelijke drone

EPA
Op de luchthaven van Heathrow, de grootste luchthaven van het Verenigd Koninkrijk, zijn vanavond alle vertrekkende vluchten een uur lang stilgelegd omdat er mogelijk een drone is gespot. Dat meldt de Londense luchthaven zelf op Twitter. De politie van Londen is ter plaatse om op zoek te gaan naar de drone.

“Wij kregen een melding dat er een drone gezien is op Heathrow en werken nauw samen met de politie om elke dreiging uit te sluiten”, zegt de luchthaven in een mededeling. Onder andere een politiehelikopter is ter plaatse en volgens de Britse minister van Transport houdt ook het leger zich klaar met gespecialiseerde toestellen om de eventuele drone te vinden. 

Uit voorzorg werden een uur lang alle vertrekkende vluchten tegengehouden, vliegtuigen kunnen wel nog landen. Volgens de website FlightRadar steeg het laatste vliegtuig op rond 18.15 uur Belgische tijd. Een uur later leken er opnieuw een aantal vluchten te vertrekken en rond 19.40 uur Belgische tijd bevestigde de luchthaven dat. Wel zijn nog vertragingen mogelijk.

De luchtvaartautoriteiten verontschuldigen zich bij de passagiers. Heathrow is de grootste luchthaven van Europa. 

Vorige maand nog lag de luchthaven van Gatwick, 40 kilometer zuidelijker, meer dan een dag volledig stil omdat er drones gezien waren. Duizend vluchten werden afgelast, bijna 150.000 passagiers waren getroffen. Maar een dader of een drone is bijna drie weken na het incident nog altijd niet gevonden en de politie kan ook vandaag nog niet uitsluiten dat er eigenlijk nooit een drone geweest is.

De Britse regering kondigde, naar aanleiding van de illegale drones op Gatwick, net vandaag nieuwe maatregelen aan. Zo worden drones verboden in een zone van vijf kilometer rond luchthavens, in plaats van de huidige één kilometer. De politie krijgt daarnaast extra bevoegdheden wat betreft de landing, de inbeslagname en het opsporen van drones. De regering werkt ook aan technologische innovaties om drones op bepaalde plaatsen zoals luchthavens of gevangenissen sneller te detecteren en af te weren. 

Lees ook: Mogelijke droneaanval Gatwick Airport bevestigt kwetsbaarheid luchthavens: waarom is schuldige zo moeilijk te vatten?

EPA
REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.