Vertrek Belgisch bedrijf zet kwaad bloed in Suriname

Shutterstock
De regering van Suriname dreigt met juridische stappen tegen The Fruit Farm Group van de Belg Hein Deprez, die een lokale bananenplantage aan zijn lot overlaat. De Surinaamse regering zou de verlieslatende kwekerij volgens lokale media kunnen overnemen voor 1 dollar, maar er is extra geld nodig om de bananenuitvoer te herstellen.

Aan de krant De Tijd bevestigde Kris Onghena, de financieel directeur van The Fruit Farm Group, dat er gesprekken lopen met de overheid, die een belang van 10 procent heeft in de kwekerij. Over overnamebedragen wil hij niets zeggen. Het Surinaamse bedrijf maakt al jaren verlies en er moesten al bananen vernietigd worden omdat er geen geld was om ze uit te voeren.

De niet-Surinaamse directieleden zouden donderdag het land verlaten hebben. The Fruit Farm Group heeft op zijn website ook alle informatie over de plantage in Suriname weggehaald. Het personeel werd gisteren pas betaald voor hun werk in januari, met steun van de overheid.

De minister van Landbouw van Suriname, Rabin Parmessar, is niet te spreken over een verklaring die The Fruit Farm Group heeft verspreid over het vertrek uit Suriname. Daarin wordt volgens de minister verwezen naar de "onduidelijke financiële en economische toestand van Suriname, welke de afgelopen jaren enkel maar achteruit is gegaan".

The Fruit Farm Group zit in lastige papieren. Volgens De Tijd slikte het in 2018 een verlies van 25 miljoen euro op een omzet van 105 miljoen euro. Vorig jaar ging al een Nederlandse dochter failliet. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • karl van dyck

    In landen als Suriname en al die zuid-Amerikaanse landen zijn er enkelingen die al de rijkdom uit het.land zuigen voor zichzelf en hun entourage en dan de schuld leggen bij buitenlandse bedrijven als die op een gegeven moment zegge,het is goed geweest. Laat ze hun bananen zelf opeten,eet fruit van hier een appel of een peer.

  • Rory Dull

    wat is er gaande...niemand lust bananen meer, men wilt alleen nog avocados?