Verstekeling valt boven Londen uit vliegtuig, andere overleeft 11u lange vlucht

AP
Een verstekeling, die zich vermoedelijk onderin een vliegtuig van British Airways schuilhield, viel uit het vliegtuig boven Londen. De man stortte neer op het dak van een bedrijfsgebouw in het zuid-westen van Londen. Bij aankomst werd nog een andere verstekeling aangetroffen in het vliegtuig. Hij overleefde de 11 uur lange vlucht. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar is niet in kritieke toestand.

Een woordvoerster van de Londense politie verklaart dat gisterenochtend een lichaam werd aangetroffen op het dak van een bedrijf in Richmond. Iets later kreeg de politie ook een oproep van de luchthaven van Heathrow. Daar was een verstekeling in het onderstel van een vliegtuig ontdekt. Vermoed wordt dat de overleden man aan boord van hetzelfde vliegtuig zat, maar vlak voor landen naar beneden stortte. Dat kon de politie echter nog niet bevestigen.

De verstekeling die aan boord werd gevonden, ligt ernstig gewond in het ziekenhuis. Zijn toestand is wel stabiel. Hij wist zich te verschuilen in een vliegtuig dat vanuit Johannesburg, Zuid-Afrika vertrok richting de Londense luchthaven Heathrow. Hij overleefde als bij wonder de 11 uur lange vlucht, over een afstand van zo'n 13.000 kilometer en in extreme omstandigheden. De man zou tussen 25 en 30 jaar oud zijn, er loopt een onderzoek naar zijn identiteit.

Een woordvoerder van British Airways zei dat de luchtvaartmaatschappij samenwerkt met de Britse politie en de autoriteiten in Johannesburg om meer licht te doen schijnen rond dit "zeer zeldzaam voorval".

Verstekelingen in vliegtuigen verstoppen zich veelal bij het landingsgestel. De kans dat ze de oncomfortabele tocht overleven is minimaal. Op grote hoogtes is het ijzig koud en er is onvoldoende zuurstof. Op de luchthaven van Heathrow werd in juli 2013 al eens verstekeling uit Turkije bevroren aangetroffen. Die stierf na 4 uur lang blootgesteld te zijn aan temperaturen onder 60°C.