Verslaafde seksdelinquent krijgt hoederecht over dochtertje

Op het lichaam van het meisje werden sporen van mishandeling aangetroffen.
Op het lichaam van het meisje werden sporen van mishandeling aangetroffen.
Een heroïnverslaafde die op een lijst met zededelinquenten staat, werd aangesteld als voogd voor zijn dochtertje van 5 jaar, omdat de moeder van het kind als een nog minder geschikte ouder wordt beschouwd.

Actievoerders voor kinderbescherming betoogden gisteren voor het Australische Federal Magistrates' Court tegen de beslissing om het kind in dergelijke 'verbijsterende' en 'alle logica tartende' omstandigheden te plaatsen.

Prostitutie, drugs en diefstal
Het Hof had het meisje aan haar vader toegewezen nadat ze de moeder als ongeschikt verklaarde om haar voortdurende druggebruik. De vrouw kwam ook al wegens prostitutie en diefstal in aanraking met het gerecht. Kort na de geboorte van haar dochter werd ze betrapt toen ze heroïne kocht.

Niet dat de vader van het meisje, dat met taalachterstand kampt en verschillende verwondingen heeft, een rustiger parcours aflegde. De man is verslaafd aan de heroïne en staat op de lijst van zedendelinquenten wegens exhibitionisme.

Brandwonden
Beide ouders, die kort na de geboorte van hun kind uit elkaar gingen, trokken naar de rechter nadat er brandwonden op de billen van het dochtertje werden vastgesteld. De moeder en de vader beschuldigden elkaar ervan deze verwondingen te hebben toegebracht. Het meisje vertoont ook sporen van een hondenbeet en kreeg al klappen.

Ondanks het drugverleden, de zedenveroordeling, een geschiedenis van geweld en een messen- en zwaardenverzameling kreeg de vader nu het voogdijschap over zijn dochter. "De vader geeft meer grenzen en vertegenwoordigt een rustiger ouderschap dan de moeder", oordeelde de rechtbank.

Een enigzins vreemd vonnis daar het Hof zich ook niet bepaald mals uitliet over de man, die een uitkering geniet en in geen tien jaar werkte wegens een depressie. "We hebben geen aanwijzingen dat hij een bijdrage levert tot de maatschappij", luidt het. "Maar hij maakt wel voornemens om zijn verslaving aan te pakken."

"Welzijn boven ouderrechten"
Joe Tucci van de Australian Childhood Foundation reageert geschokt op het vonnis. "In een dergelijke beslissing moet het welzijn van het kind primeren op de rechten van de ouders", zegt hij. "Als die niet in staat zijn om voor hun kind te zorgen, moet de gemeenschap die taak op zich nemen. In deze zaak kan het écht geen optie zijn dat het meisje aan een van haar ouders wordt toegewezen." (hlnsydney/tw)