Verschillende doden bij IS-aanslag in Syrië, jihadisten ontsnappen na Turks bombardement

AP
In Kamishli, een stad in het noordoosten van Syrië, is een bomauto ontploft. Daarbij zijn "verschillende" doden en gewonden gevallen. Dat meldt een woordvoerder van de Koerdische strijdkrachten. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag al opgeëist. Vijf jihadisten zijn ook al uit een gevangenis kunnen ontsnappen. Ondanks alle kritiek is president Recep Tayyip Erdogan niet van plan om met de aanval te stoppen. “Ons gevecht is niet tegen de Koerden, maar tegen de PKK”, klinkt het. De Amerikaanse president Donald Trump heeft intussen zware sancties voorbereid tegen Turkije. “Ik hoop dat we ze niet moeten gebruiken, maar we kunnen de Turkse economie neutraliseren indien nodig”, stelt de  Amerikaanse minister van Economie Steven Mnuchin.

De aanslag vond plaats op de derde dag sinds Turkije het noorden van Syrië is binnengevallen om de Koerdische milities aan te vallen. Volgens de eerste gegevens ontplofte de bomauto in een drukke wijk in Kamishli, nabij een Koerdische militaire post. Volgens AFP zouden er zeker zes doden gevallen zijn. IS heeft de verantwoordelijkheid van de aanslag al opgeëist in een videoboodschap op het sociale medium Telegram.

Ontsnapping
Vijf jihadisten van Islamitische Staat zijn dan weer uit een gevangenis kunnen ontsnappen na een Turkse raid in Qamichli (het noordoosten van Syrië).

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) waren in het noordoosten van Syrië een belangrijke factor in de internationale strijd tegen IS. Ze houden nu naar schatting meer dan 80.000 mensen van de jihadistische beweging of hun familieleden vast, inclusief 12.000 ex-strijders. Volgens een Syrisch-Koerdische woordvoerder zijn er in een groot kamp met veel familie van IS-strijders intussen ongeregeldheden uitgebroken. Enkele tientallen vrouwen belaagden de bewakers met stenen en stokken.

“Wij verdienen steun”
Westerse mogendheden vrezen dat IS opnieuw voet aan de grond krijgt tijdens het Turks-Koerdische strijdgewoel. Het is niet bekend of IS als organisatie nog bestaat. Veel IS-strijders zijn al sinds 2017 verdwenen in Syrië of Irak. Het gaat mogelijk om 18.000 mensen die uit beeld geraakt zijn met naar schatting meer dan 350 miljoen euro aan geld en goederen.

De SDF voeren aan dat ze steun verdienen omdat zij IS in een deel van Syrië verslagen hebben en jihadisten gevangen houden. Turkije stelt dat de Koerdische YPG-milities die de SDF domineren verwant zijn aan de terroristische Turkse PKK. De YPG zouden een groot gevaar vormen voor de veiligheid van Turkije en voor niet-Koerdische bevolkingsgroepen in het noorden van Syrië.

Poetin: “Echte dreiging”
De Russische president Vladimir Poetin vreest dat de Turkse invasie zal leiden tot een heropleving van de terreurgroep in de hele regio. “Als die IS-strijders vrijkomen, dan is dat een echte dreiging. Voor ons en voor u, want waar gaan ze naartoe? En hoe?”, vroeg Poetin zich af tijdens een top van oud-Sovjetlanden in Turkmenistan. “Ik ben niet zeker dat het Turkse leger de situatie kan controleren. De Koerden verlaten de kampen waar IS-strijders zitten opgesloten en die laatsten kunnen dus ontsnappen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.