Verrassing op G7-top: Iraanse minister van Buitenlandse Zaken landt onverwacht in Biarritz

De Iraanse minster van Buitenlandse Zaken Mohamamd Javad Zarif
AFP De Iraanse minster van Buitenlandse Zaken Mohamamd Javad Zarif
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohamamd Javad Zarif is vanmiddag totaal onverwacht aangekomen in Biarritz, waar de leiders van de G7 samenzitten. Hij had er een ontmoeting met de Franse buitenlandminister en met de Franse president Emmanuel Macron. Het bezoek kaderde niet in de G7-top.

Zarif was vrijdag nog in Parijs bij de Franse president Emmanuel Macron om te praten over het nucleaire akkoord, dat de VS in mei heeft opgezegd. Dat leidde tot verhoogde spanningen tussen Iran, de VS en Groot-Brittannië, onder meer in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartroute voor petroleumtankers in de Golf.

Zarif sprak in Biarritz drie uur lang met zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian en een halfuur met president Macron. Volgens het Elysée waren er ook Britse en Duitse diplomaten bij die gesprekken aanwezig. Een ontmoeting met de Amerikanen kwam er niet, maar de Amerikaanse delegatie zou zich niet tegen het bezoek van de Iraanse minister hebben verzet.

Volgens de omgeving van Macron waren de gesprekken positief en zullen de discussies verdergezet worden. Zarif zelf tweette na afloop dat “de weg moeilijk is”, maar dat het “de moeite loont om het te proberen”.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zei dat de aanwezigheid van Zarif in Biarritz niet kadert in de bijeenkomst van de G7. “Het is een parallelle bijeenkomst op dezelfde plaats”. Merkel zei wel dat alle pogingen om de spanningen met Iran te doen afnemen, toe te juichen zijn.

De Franse president Emmanuel Macron zou pas na zijn gesprekken gisterenavond met de andere wereldleiders over de relatie met het regime in Teheran aan Zarif gevraagd hebben om naar Biarritz te komen.

REUTERS

Daarbhij had Frankrijk volgens het Witte Huis niet vooraf aan Trump gemeld dat Zarif naar Biarritz zou komen. Eerder op de dag was de Amerikaanse president nog weinig positief over de Franse inspanningen om met Iran te bemiddelen. Trump zei dat hij de inspanningen van Macron waardeert, maar dat de benadering van Iran door de VS er niet door zal veranderen.

De regering van Donald Trump en de Iraanse machtshebbers liggen in de clinch over het atoomakkoord uit 2015. Teheran beloofde toen het eigen nucleaire programma aan banden te leggen in ruil voor economische voordelen. Trump trok zijn land vorig jaar terug uit die deal, die tot stand is gekomen toen zijn voorganger Barack Obama in het Witte Huis zat. Hij legde Iran ook weer zware sancties op.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Macron denkt Charles De Gaulle te zijn. Sukkelaar . De Gaulle betekende ook niets. .

 • oswald billiet

  Ook de pers geraakt er moeilijk uit; " Wat kwam die Iraanse minister eigenblijk en onaangekondigd, of wél aangekondigd doen? Wat wél zeker is dat de G7 door Macron koud werden gepakt. Vanda

 • Lode Kempen

  Knap werk van President Macron, hij heeft tenminste een klare kijk op de wereldvrede.

 • raf janssens

  Een statement dat telt van Macron: de USA is geen baas over ons.

 • Liam Deburghgraeve

  Als koppige Trump niet wilt luisteren, dan komen ze wel naar hem toe. Goed gedaan van Iran.