Verpleegsters vertikken het stervende man (89) te helpen en barsten in lachen uit

De aan zijn lot overgelaten James Dempsey (89) overleed in februari 2014.
rv De aan zijn lot overgelaten James Dempsey (89) overleed in februari 2014.
Een verborgen camera heeft in een revalidatiecentrum in de Amerikaanse staat Georgia vastgelegd hoe een bejaarde patiënt aan zijn lot wordt overgelaten en twee uur later overlijdt. 

De beelden dateren uit februari 2014. Tot zes maal toe roept de 89-jarige James Dempsey tevergeefs om hulp. Hij kan amper ademen. Verpleegsters vertikken het om langs te gaan bij de veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Pas om half zeven 's ochtends, twee uur na zijn eerste oproep, komen drie van hen poolshoogte nemen.

Op de beelden is te zien hoe ze in een lachbui uitbarsten wanneer het zuurstofapparaat eerst dienst weigert. De bejaarde heeft dan al het bewustzijn verloren. Hartreanimatie wordt opgestart; een medisch urgentieteam wordt pas een uur later opgeroepen. Ze kunnen enkel het overlijden vaststellen.

De zoon van Dempsey vermoedde dat de verzorging drastisch te kort schoot en plaatste een verborgen camera op zijn kamer. De nabestaanden sleepten na het overlijden het Northeast Atlanta Health and Rehabilitation Center voor de rechter. Het kwam in 2015 tot een proces waar de hoofdverpleegkundige kwam getuigen en verklaarde dat ze meteen reanimatie startte. Iets wat niet strookt met de nu uitgelekte beelden.

 De familie en de directie van het revalidatiecentrum bereikten een schikking. Op het proces werd dan ook met geen woord gerept over de verborgencamerabeelden. 

De lokale tv-zender WXIA-TV, die de video in handen kreeg, verkreeg recent van het hooggerechtshof van de staat Georgia de toelating om de beelden alsnog uit te zenden. Dit gebeurde na een jarenlange juridische strijd.

Pas toen de journalisten de beelden aan de bevoegde overheidsinstantie voorlegden, verloren de drie bewuste verpleegsters hun vergunning om nog als zorgkundige te werken. Het is niet duidelijk of de drie alsnog kunnen worden vervolgd. Mogelijk worden de verborgencamerabeelden volgens de plaatselijke wetgeving niet als bewijs aanvaard.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anoniempje 2000

  Deze dingen kunnen echt niet maar wat je hier in de reacties leest is ook van de pot gerukt. Mogen de mensen in de zorg geen pauze nemen?? Ik zou zeggen loop eens een dag mee met die mensen en oordeel dan, en zoals overal zijn er ook daar rotte appels maar veralgemeen dit niet!

 • Karl Huysmans

  Wees maar 100% zeker dat het hier ook gebeurt.

 • Phil De Vleeschouwer

  Nu zijn er eens harde bewijzen. Hoe vaak moet dit in de realiteit voorkomen zonder dat er een buitenstaander iets van af weet? Hoeveel keer moeten die verpleegkundigen en hun bazen zich al aan hun taak hebben verzaakt voor ze eens worden gepakt?

 • Lilianne Van Neylen

  De erfenis van je kinderen wordt er eerst doorgejaagd en als het genoeg opgebracht heeft hebben ze blijkbaar een heel arsenaal aan manieren om je “ongemerkt” en stil te doden.

 • jo vandenberghe

  Van die koffieklets eigenlijk overal een probleem zelfs in de ziekenhuizen.