Verpleegster Julie (38) komt om bij verkeersongeval na shift die twaalf uur duurde

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Een Britse verpleegster die naar huis reed na haar lange nachtdienst is mogelijk in slaap gevallen achter het stuur. De daaropvolgende crash kostte haar het leven. Zo blijkt uit gerechtelijk onderzoek.

Het ongeval gebeurde bijna een jaar geleden, maar pas nu hebben speurders en getuigen in de rechtbank hun bevindingen kenbaar gemaakt die moeten helpen om de oorzaak van de schijnbaar onverklaarbare crash te achterhalen. 

De 38-jarige Julie Marlow was op 12 maart 2018 om 19 uur ‘s avond beginnen werken in het ziekenhuis van Wakefield in Yorkshire. Haar shift stopte pas de volgende morgen om 7 uur. Na haar nachtdienst die twaalf uur had geduurd, stapte de verpleegster in haar wagen. Om 7u45 kwam haar auto onverklaarbaar op het andere rijvak terecht en botste met twee andere voertuigen.

De verpleegster werd in kritieke toestand met een helikopter afgevoerd naar het hospitaal waar ze om 17u30 overleed. De bestuurders van de andere voertuigen overleefden de verschrikkelijke crash wel en getuigden dat ze maar niet begrepen waarom de wagen van de vrouw plots op hun rijvak was beland.

Uit gerechtelijk onderzoek dat deze week voor het eerst uit de doeken wordt gedaan, is gebleken dat de verpleegster mogelijk in slaap is gevallen, terwijl ze achter het stuur zat.

“We zullen nooit met volledige zekerheid kunnen zeggen wat er is gebeurd”, zei agente Fiona Hoodless. “Maar op basis van de getuigenverklaringen en het feit dat ze net een lange nachtshift had geklopt, zou ik durven stellen dat ze in slaap is gevallen of door iets was afgeleid.”

“Het meest waarschijnlijke scenario is dat, na een lange nachtdienst, haar aandacht zozeer was verslapt dat haar voertuig ongewild op het andere rijvak terechtkwam en zo het ongeval veroorzaakte”, concludeerde lijkschouwer Jonathan Leach.

“Julie was niet alleen een fantastische moeder, maar ook een liefhebbende dochter, een fantastische tante en de beste zus en vriendin die je je maar kon wensen. Ze wordt elke minuut van de dag gemist en zal voor altijd in onze harten blijven”, besloot haar mama Kathleen Miskell.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Duyvejonck

  Inderdaad hier is het ook zo als ze van wacht zijn dat ze meer dan 8u moeten werken. Ik vind dat niet verantwoord!

 • Christel Smet

  Als ik bij de nmbs werkte deden we dikwijls weken van 7 nachten na elkaar, geloof me vrij als je na je 7 de naar huis rijdt dan was het met het raam open en de muziek heel hard of ik zou ook in slaap zijn gevallen en dinsdag mocht je dan beginnen aan de late shift, nefast voor he gezondheid.

 • benny slaets

  De werkgever verantwoordelijk stellen. Het kan niet dat men 12 uren aan één stuk zware arbeid moet verrichten zoals verpleegsters. Graag een streng voorbeeld (dus een loodzware boete).

 • Maria Scheuts

  Nachtshiften en zelfs dagshiften in blokken van vier uur met tussenin minimum één uur platte rust. En bedden voor wie te moe is om na het werk nog veilig thuis te raken.

 • Ludwig Vanden Boer

  Bij ons op het werk waren er twee verschillende nacht-shiften, ofwel werkte je van 19 tot 7 ofwel van 7 tot 13 en dan van 21 tot 7 op dezelfde dag. Er zijn toen ook dodelijke ongevallen geweest met collega's en ikzelf en vele anderen hebben veel geluk gehad want ik moest na zulke nacht nog meer dan 100 kilometer rijden om thuis te geraken. Iedereen vond dat toen maar normaal. Toen werd altijd het manneke in vraag gesteld nooit het systeem of de verantwoordelijken ervoor.