Veroordeelde oud-coffeeshophouder vanuit Thailand onderweg naar Nederland

Gerard Spong, advocaat van Johan van Laarhoven, laat in coffeeshop The Grass Company een delegatie van Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt.
ANP Gerard Spong, advocaat van Johan van Laarhoven, laat in coffeeshop The Grass Company een delegatie van Thaise advocaten zien hoe het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs werkt.
Johan van Laarhoven (59) is onderweg naar Nederland en landt vanavond op Schiphol, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Van Laarhoven was in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. Volgens zijn broer Frans is Johan van Laarhoven ernstig ziek en verzwakt. “Hij moet daarom direct voor behandeling naar het ziekenhuis worden overgebracht.”

De familie is “intens opgelucht en dankbaar”. Van Laarhoven zat in Bangkok gevangen in erbarmelijke omstandigheden en keert naar Nederland terug na bemiddeling van minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "Hiermee komt een einde aan 5,5 jaar strijd", aldus zijn broer Frans. "Vooral voor Johan om die miserie daar te overleven." Er is een gratieverzoek ingediend bij minister Sander Dekker van Rechtsbescherming.

Het vliegtuig met daarin Van Laarhoven vertrok om 12.15 uur (6.15 uur onze tijd) vanuit Bangkok en landt naar verwachting rond 18.30 uur op Schiphol. Daar wordt de 59-jarige Van Laarhoven met zijn familie herenigd.

Van Laarhoven zat ruim vijf jaar vast in een Thaise cel. Hij moet de rest van zijn straf in Nederland uitzitten. Naar verwachting wordt Van Laarhoven na medisch onderzoek meteen naar een gevangenis overgebracht.

Vera Bergkamp (D66), Michiel van Nispen (SP), Frans van Laarhoven (broer van Johan) en Filemon Wesselink tijdens het aanbieden van een petitie met ruim 23.000 handtekeningen om druk op te voeren om Johan van Laarhoven naar Nederland te halen.
ANP Vera Bergkamp (D66), Michiel van Nispen (SP), Frans van Laarhoven (broer van Johan) en Filemon Wesselink tijdens het aanbieden van een petitie met ruim 23.000 handtekeningen om druk op te voeren om Johan van Laarhoven naar Nederland te halen.

Van Laarhoven is in Thailand veroordeeld voor het witwassen van de miljoenen die hij met zijn vier coffeeshops van The Grass Company (twee in Den Bosch, twee in Tilburg) had verdiend. Thailand pakte hem op nadat het Openbaar Ministerie in Nederland had aangedrongen op hulp voor een eigen strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken en belastingontduiking. 

Tukta, de Thaise vrouw van Van Laarhoven, zit nog altijd vast in Thailand en kan als niet-Nederlander geen aanspraak maken op een gelijkaardige regeling als haar echtgenoot. Ze kreeg wel een minder zware straf - 11 jaar cel - en komt mogelijk “spoedig in aanmerking” voor vervroegde vrijlating. 

Broer Frans: “Het is het bijna het einde van een lange tijd onzekerheid. We hadden gehoopt dat ook zijn partner mee zou komen, maar dat is nog niet het geval. Minister Grapperhaus doet zijn uiterste best ook haar naar Nederland te halen. Pas dan is onze missie echt klaar. Pas dan is onze missie geslaagd.”

Ferdinand Grapperhaus, de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid.
ANP Ferdinand Grapperhaus, de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus is de Thaise autoriteiten “bijzonder erkentelijk” voor het overdragen van de Nederlander die sinds 2014 in Thailand vastzat wegens witwassen.

De tientallen jaren cel die hem in Thailand werden opgelegd zijn omgezet naar het Nederlandse maximum, te weten tien jaar en acht maanden. Daar wordt zijn tijd in de Thaise gevangenis van afgetrokken. Hij zat 5,5 jaar vast in Thailand.

Grapperhaus: “Conform de regels rond strafoverdracht wordt de heer Van Laarhoven na aankomst in Nederland naar een gevangenis overgebracht, alwaar hij volgens geldende procedures de mogelijkheid heeft om contact te hebben met familie en/of anderen en bezoek kan krijgen.”

Vera Bergkamp, Kamerlid namens D66.
ANP Vera Bergkamp, Kamerlid namens D66.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die zich de afgelopen jaren inzette voor het lot van Van Laarhoven, is “opgelucht dat er een einde komt aan deze nachtmerrie voor Johan van Laarhoven.”

“Ik ben erg blij voor zijn moeder, broer en de rest van de familie dat hij nu na meer dan vijf jaar in een Thaise cel in het vliegtuig zit naar Nederland. Ik hoop dat ik hem vandaag of binnenkort de hand kan schudden.”

Advocaat Gerard Spong.
ANP Advocaat Gerard Spong.

De advocaat van Johan van Laarhoven, Gerard Spong, overweegt de Staat en de toenmalig verantwoordelijke officier van justitie aansprakelijk te stellen voor de Thaise strafzaak tegen Johan van Laarhoven. “De officier van justitie Lucas van Delft heeft deze hele santenkraam toen in gang gezet en we overwegen hem ook aansprakelijk te stellen.”

Van Delft leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. De Thaise rechter veroordeelde de Nederlander uiteindelijk.

Van Laarhoven werd in 2014 gearresteerd en veroordeeld tot ruim honderd jaar cel voor witwassen van drugsgeld. Dat werd later teruggebracht tot 75 jaar, waarvan hij er zeker 20 zou moeten uitzitten. In Nederland wordt Van Laarhoven verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Hij is de oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company.

Spong stelt dat Van Laarhoven formeel nog een deel van zijn Thaise straf moet uitzitten, “maar dat gaat niet gebeuren”. “Eén jaar Thaise gevangenisstraf telt voor twee, drie of vier jaar in Europa.”

De Nationale ombudsman stelde vorig jaar maart vast dat Nederlandse instanties onzorgvuldig hebben gehandeld bij een rechtshulpverzoek aan Thailand rond de Tilburgse coffeeshophouder. Ombudsman Reinier van Zutphen verweet de Nederlandse politie, Openbaar Ministerie en ministerie van Justitie en Veiligheid nalatig te zijn geweest.

“De Nationale ombudsman bevestigt onomwonden wat wij al jaren zeggen: een Nederlandse zakenman en zijn vrouw zijn door Nederland met list en bedrog de Thaise cel in gesjoemeld”, reageerde Spong toen. De Thaise echtgenote van Van Laarhoven ging voor ruim 11 jaar de gevangenis in. Omdat ze geen Nederlandse is, wordt zij niet uitgeleverd.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jacques Deceuninck

    En voor zo'n individu laten de Nederlandse autoriteiten zich kennen...