Verontwaardiging in Japan: evacuatiecentrum stuurt daklozen weg tijdens doortocht tyfoon Hagibis

Tyfoon Hagibis hield afgelopen weekend lelijk huis in Japan
AFP Tyfoon Hagibis hield afgelopen weekend lelijk huis in Japan
Tyfoon Hagibis hield afgelopen weekend lelijk huis in Japan. Duizenden mensen zochten hun toevlucht tot evacuatiecentra. Volgens de Japanse eerste minister Shinzo Abe zijn die “voor iedereen toegankelijk”, maar twee dakloze mannen in Tokio kregen ze iets helemaal anders te horen. Toen ze aankwamen bij een centrum, werden ze onmiddellijk weggestuurd “omdat ze geen vast verblijfplaats” hadden.

Tyfoon Hagibis trok een spoor van vernieling door Japan en trof 36 van de 47 prefecturen. Het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen tot 66, nog 15 anderen worden vermist. Meer dan de helft van de dodelijke slachtoffers viel in de noordoostelijke provincies Miyagi en Fukushima, die in 2011 al zwaar getroffen werden door een aardbeving en een tsunami. 

In Japan is grote verontwaardiging ontstaan bij de bevolking nadat twee dakloze mannen de toegang tot een evacuatiecentrum in Taito, een wijk in Tokio, werd geweigerd. Volgens functionarissen werd aan de mannen gevraagd om hun naam en adres neer te schrijven. Toen ze zeiden dat ze geen vaste verblijfplaats hadden, werden ze onmiddellijk weggestuurd. Een van de mannen getuigde aan BBC dat hij de nacht noodgedwongen buiten doorbracht onder een paraplu. 

De Japanse premier Shinzo Abe vindt dat “opvangcentra voor iedereen toegankelijk moeten zijn”, zo reageerde hij in het parlement. “We zullen de feiten onderzoeken en passende maatregelen nemen”, voegde hij eraan toe. Het opvangcentrum in Tokio liet in een verklaring weten dat het de procedures zou herzien, zodat daklozen alsnog opgevangen kunnen worden. 

In Japan leven zo’n 4.555 daklozen, zo blijkt uit een onderzoek van de overheid in januari. De meeste daklozen (1.126 mensen) zwerven rond in Tokio. In de lijst staat Osaka op de tweede plaats. Daar leven zo’n 1.064 daklozen.

Honderden huizen liepen schade op.
REUTERS Honderden huizen liepen schade op.
Tyfoon Hagibis ging gepaard met rukwinden tot 200 km/uur.
AFP Tyfoon Hagibis ging gepaard met rukwinden tot 200 km/uur.
Een evacuatiecentrum in Nagano.
AFP Een evacuatiecentrum in Nagano.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.