Verontwaardiging in Frankrijk nadat ruim 100 Joodse grafzerken met hakenkruisen beklad worden

Minister van Binnenlandse Zaken kondigt maatregelen aan

Op de Joodse begraafplaats werd een honderdtal grafzerken beklad.
AFP Op de Joodse begraafplaats werd een honderdtal grafzerken beklad.
Op de Joodse begraafplaats van Westhoffen, vlakbij Straatsburg, zijn antisemitische inscripties aangetroffen op 107 grafzerken. Dat meldt de politie. Op het kerkhof staan zo'n 700 graven. Op de meeste van de geschonden zerken werden hakenkruisen aangebracht. De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft maatregelen aangekondigd.

Het parket van Saverne deelde aan AFP mee dat een vooronderzoek werd geopend naar het incident. Eerder werden al soortgelijke inscripties aangetroffen op de Joodse begraafplaats van Schaffhouse-sur-Zorn, op 20 kilometer van Westhoffen. Het vandalisme ontlokte een waterval aan verontwaardigde reacties.

“Antisemitisme is een misdaad en we zullen het bestrijden, in Westhoffen en op andere plaatsen, totdat onze doden in vrede kunnen slapen”, tweette president Emmanuel Macron. “De Joden zijn en maken Frankrijk. Diegenen die hen aanvallen, zelfs in hun graven, zijn het idee dat wij van Frankrijk hebben niet waardig,” vervolgde het staatshoofd.

Ook de Franse premier Edouard Philippe uitte op Twitter zijn “walging”, terwijl minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner de “verachtelijke en weerzinwekkende daden” hekelde. Castaner heeft vandaag tijdens een bezoek aan de begraafplaats maatregelen aangekondigd. “Ik heb vanochtend in samenspraak met de directeur-generaal van de nationale gendarmerie beslist dat er een nationaal bureau komt ter bestrijding van de haat”, zo klonk het.

AP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • yves luyten

    In die regio zijn ook bijna alle alleenstaande Cristelijke kapellen en kapelletjes vernield.

  • Bernard Vermoere

    Schandalig met dergelijke wreedheden lach je niet,hoe kun je u als mens zo verlagen door dit te doen?

  • André Van der Poorten

    Van een graf blijf je af , punt aan de lijn ! Laffe daad .