Verontwaardiging in Frankrijk nadat ruim 100 Joodse grafzerken met hakenkruisen beklad worden

Minister van Binnenlandse Zaken kondigt maatregelen aan

Op de Joodse begraafplaats werd een honderdtal grafzerken beklad.
AFP Op de Joodse begraafplaats werd een honderdtal grafzerken beklad.
Op de Joodse begraafplaats van Westhoffen, vlakbij Straatsburg, zijn antisemitische inscripties aangetroffen op 107 grafzerken. Dat meldt de politie. Op het kerkhof staan zo'n 700 graven. Op de meeste van de geschonden zerken werden hakenkruisen aangebracht. De Franse minister van Binnenlandse Zaken heeft maatregelen aangekondigd.

Het parket van Saverne deelde aan AFP mee dat een vooronderzoek werd geopend naar het incident. Eerder werden al soortgelijke inscripties aangetroffen op de Joodse begraafplaats van Schaffhouse-sur-Zorn, op 20 kilometer van Westhoffen. Het vandalisme ontlokte een waterval aan verontwaardigde reacties.

“Antisemitisme is een misdaad en we zullen het bestrijden, in Westhoffen en op andere plaatsen, totdat onze doden in vrede kunnen slapen”, tweette president Emmanuel Macron. “De Joden zijn en maken Frankrijk. Diegenen die hen aanvallen, zelfs in hun graven, zijn het idee dat wij van Frankrijk hebben niet waardig,” vervolgde het staatshoofd.

Ook de Franse premier Edouard Philippe uitte op Twitter zijn “walging”, terwijl minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner de “verachtelijke en weerzinwekkende daden” hekelde. Castaner heeft vandaag tijdens een bezoek aan de begraafplaats maatregelen aangekondigd. “Ik heb vanochtend in samenspraak met de directeur-generaal van de nationale gendarmerie beslist dat er een nationaal bureau komt ter bestrijding van de haat”, zo klonk het.

AP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bernard Vermoere

    Schandalig met dergelijke wreedheden lach je niet,hoe kun je u als mens zo verlagen door dit te doen?

  • André Van der Poorten

    Van een graf blijf je af , punt aan de lijn ! Laffe daad .