Verontrustende stijging van zelfmoordcijfer onder Japanse jongeren

Getty Images
Het aantal jongeren dat zich in Japan van het leven beroofde, bereikte in 2016-2017 het hoogste cijfer in meer dan dertig jaar. Dat deelt het Japanse ministerie van onderwijs mee.

In het belastingjaar dat liep van april 2016 tot maart 2017 pleegden 250 kinderen uit de lagere en middelbare school zelfmoord. Dat zijn er vijf meer dan het jaar voordien en het is het hoogste cijfer sinds 1986, toen 268 jongeren zich van het leven beroofden.

Zelfmoord is de voornaamste doodsoorzaak onder Japanse jongeren. “Het aantal zelfmoorden onder leerlingen blijft hoog en dat is een alarmerende zaak die moet aangepakt worden”, zegt het ministerie van Onderwijs over de nieuwste cijfers.

Zorgen en pesterijen

31 kinderen hadden aangegeven te kampen met onder andere familiale problemen, 33 kinderen maakten zich zorgen over hun toekomst nadat ze zouden afstuderen en 10 kinderen gaven aan gepest te worden op school. Maar voor ongeveer 140 kinderen is de reden voor hun beslissing om uit het leven te stappen onduidelijk, omdat ze geen briefje achterlieten.

Uit een rapport van het kabinet van de Japanse premier, dat kinderzelfmoord in het land onderzocht voor de periode van 1972 tot 2013, blijkt dat er een enorme piek is aan het begin van het tweede semester van het schooljaar op 1 september. 

Harde cijfers

Japan had in 2015 een van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld, maar het aantal gevallen viel terug sinds er preventieve maatregelen getroffen werden, deelt de Wereldgezondheidsorganisatie mee.

In 2017 beroofden ongeveer 21.000 Japanners zich van het leven, een flinke daling ten opzichte van het recordjaar 2003, toen 34.500 mensen zelfmoord pleegden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Nergens wordt er meer druk om te presteren en te exelleren gelegd op kinderen (en zelfs volwassenen) gelegd dan in Japan. Ze betalen de tol daarvoor.

 • rik lagrou

  Pesten +kinderen die denken dat ouders bepaalde verwachtingen hebben die niet altijd waar zijn Daarom belangrijk spreek met uw kinderen ,geef ze schouderklop Dat niet is zoals dit weekend een kind die 6maand gepest op school en ouders weten van niks Terwijl goede relatie met ouders en zus-broer Stel je voor!!

 • Catherine Aerts

  Niet moeilijk als je ziet wat voor een druk op hun schouders ligt als volwassene: 16 uur per dag werken of ontslagen worden.

 • Jelle Roelands

  Het zijn altijd al kamikaze's geweest.

 • paul van de velde

  Ja als je het niet meer zie zitten is dat de beste oplossing. Als jongeren in deze maatschappij moeten op groeien en leven om een toekomst uit te bouwen.