Verontreiniging langs Franse westkust door 400 ton brandstof

Tijdens de bevoorrading van een schip aan de monding van de Loire aan de Franse Atlantische kust is 400 ton brandstof in zee gevloeid. Dat hebben de lokale autoriteiten en de raffinaderij Total vandaag meegedeeld.

Het incident vond gisterennamiddag plaats door een lek in de brandstofleidingen op de scheepskaai van de raffinaderij Total in Donges, aan het estuarium van de Loire in het westen van Frankrijk, aldus Total. De brandstof verspreidde zich op de bodem en in de Loire, meer bepaald 300 ton op de oevers rond de raffinaderij en 100 ton in de Loire, aldus de prefectuur.

De smurrie werd door vlotters afgedamd en pompinstallaties werden gisteravond door de raffinaderij in werking gesteld. "Het product dat wegvloeide, is zware toxische fuel die met de grootste omzichtigheid moet aangepakt worden", waarschuwde de prefectuur. De gemeenten werd gevraagd de door de vervuiling getroffen zones af te sluiten voor het publiek. De overheid stelt alle middelen ter beschikking om het goedje op te ruimen. (afp/sps)