Vermoedelijke leider van Rwandese Hutu-rebellen opgepakt in Duitsland

UNKNOWN

De vermoedelijke leider van de Rwandese Hutu-rebellen (FDLR), Ignace Murwanashyaka, en zijn assistent, Straton Musoni, zijn dinsdag opgepakt in Duitsland. Beiden worden verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dat meldt het Duitse federale parket dinsdag.
 
De 46-jarige Murwanashyaka, chef van de rebellenbeweging Forces démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR), werd opgepakt in Karlsruhe, de 48-jarige Musoni in de regio van Stuttgart. Op 16 november werd er tegen de twee een arrestatiebevel uitgeschreven het Duitse gerecht.
 
Murwanashyaka wordt onder andere verdacht van het "leiden van een terroristische organisatie". Volgens de voorlopige vaststellingen hebben beide vermoedelijke Hutu-aanvoerders aanzienlijke invloed op de oorlog in Congo. Er wordt dan ook van uitgegaan dat de beklaagden verantwoordelijk zijn voor de misdaden die begaan werden door de FDLR. Via satellietelefoons konden ze opdrachten geven aan de troepen ter plaatse. Leden van de rebellenbeweging zouden van januari 2008 tot juli 2009 honderden burgers vermoord en verkracht hebben. Dorpen werden volledig vernield en afgebrand, terwijl de burgers verdreven werden. (belga/jv)