Vermoedelijke kindermisbruikers staan in Pakistan terecht als terroristen

De Pakistaanse politie vervoert de mannen die verdacht worden van kindermisbruik naar het hooggerechtshof van Lahore.
REUTERS De Pakistaanse politie vervoert de mannen die verdacht worden van kindermisbruik naar het hooggerechtshof van Lahore.
Van bijna alle 300 gevallen van kindermisbruik in Pakistan waarvan in de media sprake is, worden de verdachten aangeklaagd wegens terrorisme. Dat deelden de autoriteiten dinsdag mee. Daarmee riskeren de beschuldigden de doodstraf in geval van een veroordeling. De definitie van terrorisme berust in Pakistan in de handen van de autoriteiten.

Nadat in het weekeinde zeven mannen in de provincie Punjab waren gearresteerd, volgden er maandagavond nog eens zeven arrestaties, aldus de politie. De verdachten zouden de kinderen misbruikt hebben en videobeelden van dat misbruik te koop hebben aangeboden.

De omvang van dit misbruikschandaal heeft in Pakistan een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Maandag kondigde premier Navaz Sharif aan: "We kunnen garanderen dat elkeen die zich schuldig heeft gemaakt aan deze afschuwelijke misdaden, voorbeeldig zal gestaft worden".

Ouders van mogelijk betrokken kinderen eisten gepaste straffen voor de daders, die de levens van de kinderen hebben verwoest. "Het doet me pijn, ik kan niet slapen en ik voel me verloren", zei de 50-jarige vader van twee jongeren, die gedrogeerd werden en dan moeten gefilmd zijn. Vervolgens zou de familie door de daders met het filmmateriaal afgeperst zijn.