Vermoedelijke daders vergiftiging Skripal kwamen Groot-Brittannië binnen als zakenlui

Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov.
REUTERS Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov.
De twee Russen die de Britse politie verdenkt van de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal deden zich voor als zakenlui uit Sint-Petersburg om een Brits visum te bemachtigen. Dat schrijft de krant 'The Daily Telegraph' vandaag.

De twee Russen "deden zich voor als zakenmannen om een visum te bemachtigen bij het Britse consulaat in Sint-Petersburg", citeert de krant een bron in de veiligheidsdiensten. "Ze zeiden aan de Britse autoriteiten dat ze in de internationale handel actief waren en presenteerden visitekaartjes en bankrekeningen met duizenden Britse ponden erop".

Voor Russen is het niet evident om een Brits visum te pakken te krijgen. Volgens de veiligheidsbron hadden de Britse autoriteiten waakzamer kunnen zijn. "Men zou kunnen denken dat deze twee mannen exact het type van personen zijn die de alarmbel hadden moeten doen afgaan", klinkt het.

Eerder deze week raakte bekend dat de Britse politie twee Russen in verdenking heeft gesteld in de zaak-Skripal. Het gaat om Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, twee officieren van de militaire inlichtingendiensten, al gebruikt het tweetal waarschijnlijk valse namen.

Volgens de politie kwam het duo op 2 maart van dit jaar aan op de Londense luchthaven Gatwick, met een vlucht uit Moskou. Ze verbleven eerst in een hotel in Londen. Een dag later gingen ze naar Salisbury, waar Skripal woonde. Op 4 maart vlogen ze vanop Heathrow terug naar Moskou. In de hotelkamer in Londen waar de twee verbleven, zijn sporen van novitsjok gevonden.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pierre Van den Wijngaert

  Vergaten te zeggen dat ze kwamen om een uitgerangeerde spion te vermoorden???!!!,ze hebben nog steeds geen enkel bewijs getoond enkel maar gecommuniceerd dat ze bewijzen hadden???dagelijks komen er honderden Russen via Heathrow binnen allemaal spionnen die iemand komen vermoorden!!!

 • Jakke Troost

  Tom Verbeeck, je kan als opdrachtgever moeilijk je eigen rekruten openlijk veroordelen.

 • Filip Desmedt

  Tom Verbeeck , alles kan daar ook opzettelijk neergelegd zijn , en videobeelden zijn makkelijk na te maken , te vervalsen . Er is totaal geen enkel vasthoudend bewijs , het is gewoon de britten die perse de russen willen zwart maken , niks meer en ook niks minder . De russen gaan heus niet zo amateuristisch te werk , wees daar maar zeker van .

 • Marc Baeyens

  Maar Poetin zal blijven ontkennen en beweren dat Engeland de vergiftigingsmoord zelf in scene heeft gezet. Liegen is nu eenmaal zijn sterkste kant.

 • Tom Verbeeck

  Videobeelden, sporen van het vergif terug gevonden in hun hotelkamer, maar toch blijft Rusland alles ontkennen. In plaats van actief mee te werken en deze twee personen tenminste op de rooster te leggen.