Vermiste vissersboot in Noordzee gelokaliseerd: hulpdiensten vrezen voor leven van opvarenden

Archiefbeeld.
ANP Archiefbeeld.
Een vermiste vissersboot uit het Nederlandse Urk, de UK165 Lummetje, is hoogstwaarschijnlijk gelokaliseerd met een sonar van de mijnenjager Zr. Ms Makkum. De boot is gezonken en ligt op de bodem. De opvarenden zijn nog niet teruggevonden.

Er komt vandaag geen duikactie meer naar de gezonken vissersboot. Dat heeft alles te maken met het slechte weer en de hoge golven, zo meldt de Nederlandse Kustwacht. Ook vrijdag is de kans klein dat duikers het water in kunnen omdat dan ook slecht weer wordt voorspeld. “We gaan ervan uit dat dit zaterdag pas kan”, aldus een woordvoerder van De Kustwacht.

De vissersboot is zo goed als zeker gevonden op de bodem voor de kust van Texel. Een sonar van de mijnenjager Zr. Ms Makkum heeft de boot gelokaliseerd, maar dat kan pas bevestigd worden als duikers bij de boot kunnen kijken. Op de boot zaten een 27-jarige en 41-jarige man uit Urk.

Met diverse boten en een helikopter wordt naar de opvarenden gezocht. Ook diverse collega’s zijn met hun boot het water op gegaan om te helpen. “We blijven zoeken tot het donker wordt”, aldus de Kustwacht. 

Noodsignaal

Naar de vissersboot uit Urk zijn al sinds donderdagochtend vroeg meerdere reddingsschepen op zoek, nadat een noodsignaal werd ontvangen. Het schip bevond zich vlak voor de kust van Texel, in het noorden van Nederland. Hoeveel mensen zich aan bevinden, is onduidelijk.

Rond 5.45 uur ontving de kustwacht een melding van het noodbaken van viskotter UK165 ‘Lummetje’. Het baken wordt geactiveerd als het in aanraking komt met water. Een woordvoerder van de kustwacht noemde het vanmorgen “aannemelijk” dat het schip gezonken is.

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.