Vermiste Italiaanse student met foltersporen dood teruggevonden in Caïro: "Een verkeersongeluk"

Het mortuarium waar het lichaam van de 28-jarige student wordt onderzocht.
AP Het mortuarium waar het lichaam van de 28-jarige student wordt onderzocht.
De Italiaanse student Giulio Regeni (28) verdween op 25 januari toen hij iets wilde gaan drinken met een vriend in Caïro. Zijn verminkte lichaam werd woensdag teruggevonden langs de kant van de weg. Een Egyptische functionaris deed de dood van de student eerst af als een verkeersongeval, maar volgens aanklager Ahmad Nagi vertoont het lichaam duidelijke sporen van foltering.

Het lichaam van Giulio Regeni werd half ontkleed gevonden in een gracht langs de kant van de weg en vertoonde "duidelijke tekenen van foltering", zei de Egyptische aanklager Ahmed Nagi, die het onderzoek leidt. Zo werden er op zijn hele lichaam steek- en brandwonden gevonden. De student stierf volgens Nagi "een langzame dood".

Een autopsie zou uitwijzen dat Regeni omkwam door "interne bloedingen in de hersenen als gevolg van slagen op het hoofd". Nagi stelt echter dat het om voorlopige bevindingen gaat en dat er nog geen definitief rapport is van de lijkschouwer.

De aard van de verwondingen - brandwonden van sigaretten en ernstige verwondingen aan het hoofd - doet echter vermoeden dat de gevreesde Egyptische geheime dienst achter de moord op de doctoraatsstudent zit. Dergelijke martelpraktijken zijn kenmerkend voor de veiligheidsdiensten. Er is nog geen bewijs gevonden dat Regeni zou zijn opgepakt door de politie. Eerder had een Egyptische regeringsmedewerker gesuggereerd dat Regeni het slachtoffer was geworden van een verkeersongeval.

Een opsporingsbericht voor de Italiaanse student Giulio Regeni.
ap Een opsporingsbericht voor de Italiaanse student Giulio Regeni.

Gevoelig onderwerp

Het voorbije jaar zijn er volgens mensenrechtengroepen honderden Egyptenaren opgepakt, vaak zonder officiële arrestatie, en vervolgens verdwenen. Het zou opvallend zijn dat nu ook een buitenlander het slachtoffer is geworden van de Egyptische veiligheidsdiensten, maar het zou een teken kunnen zijn van het groeiende gevoel van straffeloosheid bij de geheime dienst, stelt The New York Times.

Bovendien verdween Regeni op 25 januari, op de vijfde verjaardag van de opstand die president Hosni Moebarak van de macht verdreef. Die dag waren de zenuwen in Caïro bijzonder hooggespannen. Duizenden politieagenten moesten er op toezien dat er geen antiregeringsprotesten uitbraken. De dagen voor de verjaardag werden er massaal activisten gearresteerd en huiszoekingen gehouden. Regeni zou naar verluidt hebben afgesproken in de buurt van het Tahrirplein, het centrum van de opstand tegen Moebarak in 2011.

Regeni werkte aan zijn doctoraat op het departement politiek en internationale studies aan de universiteit van Cambridge. Hij was in Egypte om aan de American University van Caïro (AUC) onderzoek te doen naar vakbonden en arbeidsrechten in Egypte, iets wat de laatste jaren is uitgegroeid tot een erg gevoelig onderwerp in de regio. Dat bevestigt ook Amy Austin Holmes, hoofd van het departement sociology aan de AUC. "Het wordt steeds moeilijker en gevaarlijker om research te doen", zegt ze aan de BBC. Volgens haar zijn er al researchers om die reden gearresteerd of de toegang tot Egypte ontzegd.

Nochtans ging Regeni bijzonder voorzichtig te werk, getuigde zijn promotor Rabab el-Mahdi aan The New York Times. "Hij bleef ver weg van alles wat politiek geladen was", klinkt het.

'Het wordt steeds moeilijker en gevaarlijker om research te doen in Egypte'

Amy Austin Holmes, hoofd van het departement sociology aan de AUC

Gespannen relaties met Italië

De zaak heeft de relaties tussen Egypte en Italië geen goed gedaan. Het Italiaanse buitenlandministerie in Rome riep de Egyptische ambassadeur gisteren al op het matje. Rome vertrouwt er duidelijk niet op dat een onafhankelijk onderzoek door de Egyptische autoriteiten mogelijk is en eist dat Egypte "onmiddellijk" een gezamenlijk onderzoek start naar de omstandigheden van de dood van de student.

"We willen dat de waarheid boven water komt, tot de laatste snik", zei de Italiaanse buitenlandminister Paolo Gentiloni op de Italiaanse zender RAI. "We zijn dat verplicht aan een familie die op onherstelbare wijze van elkaar gescheiden is, en zij hebben op z'n minst het recht de waarheid te kennen."

Een officiële Italiaanse handelsmissie werd voortijdig afgebroken na de bekendmaking van de dood van Regeni.

De Italiaanse ambassadeur in Egypte, Maurizio Massari (midden), arriveert aan het mortuarium in Caïro.
EPA De Italiaanse ambassadeur in Egypte, Maurizio Massari (midden), arriveert aan het mortuarium in Caïro.