Vermist meisje 7 jaar na ontvoering levend teruggevonden

Amber net voor haar ontvoering.
AP Amber net voor haar ontvoering.

De Amerikaanse kleuter Amber Nicklas werd in Norwalk (California) in 2003 ontvoerd. De politie van Los Angeles vond haar gisteren levend en wel terug in Phoenix (Arizona).

Tantes
Amber Nicklas werd gisteren gezond honderden kilometers van de plek waar ze ontvoerd werd teruggevonden. De kleuter van dertien maanden verdween zonder enig spoor in een restaurant in Los Angeles wanneer haar pleegouders haar na een rechtszaak met haar moeder naar een restaurant namen. Twee van haar tantes leidden de pleegmoeder af terwijl een derde tante, die slechts 13 jaar was, wegliep met het kind. De politie kon de twee tantes arresteren, de derde kon vluchten met de baby. Amber kwam in een pleeggezin terecht omdat haar grootmoeder niet meer voor haar mocht zorgen, haar moeder had al langer dat recht niet meer.

Normaal leven
Haar ontvoerders veranderden de naam van het meisje, ze vervalsten ook haar geboortedatum en stuurden haar niet naar school om geen argwaan op te wekken. De politie onderzocht het huis van het koppel dat voor haar zorgde in Phoenix gisterenochtend. Inspecteurs kregen afgelopen november informatie over de verblijfplaats van Amber. Voetafdrukken, foto's en DNA bevestigen haar identiteit. De vrouw probeerde het meisje onder een hoop handdoeken in de badkamer te verstoppen. Eerst beweerde ze dat ze het meisje had geadopteerd, maar ze kon haar verhaal niet met de juiste papieren bewijzen. "Het ziet er naar uit dat het kind goed verzorgd werd, ze was erg gelukkig", aldus Patrick Maxwell van de politie van Los Angeles. "Ze had een erg normaal leven, hoewel ze niet naar school ging. Het meisje noemde haar ontvoerders mama en papa."

Niet vervolgd
De politie onderzoekt nog hoe het kind in Arizona terechtkwam bij een koppel dat niet met Amber verwant is. De mensen die voor het meisje zorgden, zullen niet vervolgd worden tenzij moest blijken dat ze iets met de ontvoering te maken hebben.

Vandaag keerde Amber terug naar de kinderbescherming in California. (ep)