Verloofde van vermoorde journalist Khashoggi wil internationaal onderzoek

Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi.
AFP Hatice Cengiz, de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi.
De verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi, Hatice Cengiz, heeft vandaag in de marge van de VN-mensenrechtenraad in Genève om een internationaal onderzoek naar de moord "met voorbedachten rade" gevraagd.

Morgen zal de speciale VN-rapporteur Agnes Callamard haar bevindingen omtrent de dood van Khashoggi in het Saudisch consulaat in Istanbul in oktober vorig jaar toelichten. Zij zei eerder tot de bevinding te zijn gekomen dat Riyad verantwoordelijk was voor de "gewilde, voorbedachte, executie".

"De waarheid is naar boven gekomen en duidelijk. De bevindingen van het rapport zijn een oproep tot actie", zei de Turkse schrijfster Cengiz. "Er is een dringend internationaal onderzoek naar deze moord nodig".
Callamard zei vandaag dat "zwijgen geen optie is". "Zwijgen is ongerechtigheid voeden".

Vorige week adviseerde Callamard al dat er een onderzoek moet komen naar de betrokkenheid van kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië bij de moord op Khashoggi. Saudi-Arabië wees de oproep echter van de hand en zei dat op de rechtspraak van het koninkrijk in deze zaak niet af te dingen valt.

Bekijk ook:

Wie is Saudische kroonprins Mohammed bin Salman?

Wat gebeurde er met Jamal Khashoggi?

LEES OOK: Mohammed bin Salman, kroonprins van Saudi-Arabië: de man die vrouwen liet autorijden maar tegenstanders laat vierendelen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Van den Bergh

    Waarom nemen collega’s het niet mee in handen ?

  • Sobek Wessels

    Ze zal niks bekomen ! de Saudie's zijn Vrienden van de VS en die Mogen alles doen wat ze willen ! de grootste Schurken staten op deze Bol is de Duivels Driehoek, Israël , Saudi Arabië en de USA ! Je wil niet weten hoeveel journalisten in de USA in zeer verdachte en rare omstandigheden omgekomen of verdwenen zijn !

  • johan fransaert

    1 de Saoudi's gaan dat nooit toestaan 2 de VS ook niet omdat ze de Saoudi's nodig hebben.