Verlieslijdend Lufthansa schrapt dividend

AFP
Lufthansa heeft vorig jaar een nettoverlies geleden en ziet daarom af van de betaling van dividend. Dat meldde de Duitse luchtvaartmaatschappij vandaag op basis van voorlopige cijfers.

Lufthansa kwam vorig jaar uit op een verlies van 732 miljoen euro, waar in 2013 nog een winst van 407 miljoen euro werd geboekt. Dit resultaat werd sterk gedrukt door verliezen op contracten die het bedrijf indekten tegen een stijging van de olieprijs. Daarnaast wogen pensioenverplichtingen zwaar en zorgde de verkoop van een IT-afdeling voor een verlies.

De omzet van Lufthansa stabiliseerde vorig jaar op 30 miljard euro. Het operationele resultaat verbeterde naar 954 miljoen euro, tegen 699 miljoen euro een jaar eerder. Daarmee voldeed Lufthansa aan zijn eigen doel op dit vlak.

Stakingen kostten Lufthansa in de laatste twee maanden van het jaar 62 miljoen euro. Daardoor liep de rekening van werkonderbrekingen voor het hele jaar op tot 232 miljoen euro. De definitieve jaarcijfers van het concern worden op 12 maart gepubliceerd.