Verlamde Fransman mag sterven van Europees Hof

Lambert (38) ligt sinds 2008 gekluisterd aan zijn bed na een motorongeluk.
AFP Lambert (38) ligt sinds 2008 gekluisterd aan zijn bed na een motorongeluk.
De artsen in het ziekenhuis in de Franse stad Reims mogen de behandeling van de verlamde Vincent Lambert staken. Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg vandaag met twaalf tegen vijf stemmen bepaald, meldt de Franse krant Le Figaro. Lambert wordt al zeven jaar kunstmatig in leven gehouden.

Wellicht valt nu het doek over een jarenlange juridische strijd tussen de ouders en de vrouw van de 38-jarige man. De hoogste Franse rechters oordeelden een jaar geleden dat de vrijwel geheel verlamde Lambert geen behandeling meer hoefde te krijgen. Zijn vrouw, vijf van zijn broers en zussen en een neef stemden daarmee in, maar Lamberts ouders, een zus en een halfbroer verzetten zich daartegen.

Lambert (38) raakte verlamd door een motorongeluk in 2008. De ouders waren naar het hof in Straatsburg gestapt.

Voorzitter Dean Spielmann van het hof zei vandaag dat de hoogste Franse rechters vorig jaar artikel 2 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten niet hebben geschonden. Dat regelt het recht op leven.

De advocaat van de ouders heeft al eerder gezegd dat hij zich weer tot de rechter in Frankrijk zal wenden, als het hof in Straatsburg het staken van de behandeling zou goedkeuren.

De uitspraak van het Hof is definitief, maar de ouders argumenteren dat opnieuw een medische beslissing vereist is, aangezien de dokter die de eerste beslissing nam niet langer aan het werk is in de instelling in Reims waar Lambert verbleef. Ze verwijzen ook naar "nieuwe elementen", met name dat hun zoon "opnieuw begint te eten".

De uitspraak van het Hof wordt hoe dan ook aanzien als een referentie voor het euthanasiedebat in de 46 lidstaten van de Raad van Europa, waarvan het Hof voor de Rechten van de Mens afhangt. Enkel in België, Nederland en Luxemburg is euthanasie wettelijk, maar ook andere landen tolereren bepaalde vormen van levensbeëindiging.

Moeder Viviane Lambert was tegen het stopzetten van de behandeling.
AFP Moeder Viviane Lambert was tegen het stopzetten van de behandeling.
Onder andere echtgenote Rachel stemde in met het staken van de behandeling.
REUTERS Onder andere echtgenote Rachel stemde in met het staken van de behandeling.
AFP