Verlaging pensioenleeftijd hoogste Poolse rechters in strijd met EU-recht

De wet die de pensioenleeftijd verlaagt van de rechters van de hoogste rechtbank van Polen is in strijd met het Europees recht. Dat zegt het Hof van Justitie in een nieuw arrest. De wet doet afbreuk aan het principe dat rechters niet afgezet kunnen worden, "dat inherent is aan hun onafhankelijkheid".

De wet werd in 2018 aangenomen en was meteen een doorn in het oog van de Europese Commissie. Zij argumenteert al langer dat onder het bewind van de rechtsconservatieve regeringspartij PiS de Poolse rechtsstaat uitgehold wordt en ze vocht de wet die de pensionering van de hoogste Poolse rechters regelt dan ook aan bij het Europees Hof. Dat geeft de Commissie nu gelijk.

Bij het Hof in Luxemburg zijn nog andere zaken aanhangig die te maken hebben met de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht. In een van die zaken spreekt de advocaat-generaal donderdag zijn bevindingen uit.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Benny Van den broeck

    Een armoede land als Polen heeft nikst te zoeken in europese unie.

  • Sylke Buysse

    En zo vinden ze bij de EU Commissie altijd IETS om zich mee te bemoeien om de resterende nationalistische overheden onder druk te zetten - enne : dat het Europees Hof de EU Commissie gelijk geeft viel te verwachten - bij deze EU instellingen is de scheiding van Machten een volslagen grap. Het Europees Hof voert per definitie de agenda van de EU Commissie uit.

  • guy matheussen

    dit gaat in tegen alle waarden van de arbeiders. waarom kunnen rechters niet ontslagen worden? een werkmens kan toch ook ontslagen worden of is dit echt 1980. iedereen gelijk behalve rechters.