Verkrachting van meisje (15) op Franse trein weekt heel wat emoties los: “We weten niet meer wat er op onze treinen gebeurt”

AFP
Een vijftienjarig meisje is vorige week woensdag verkracht aan boord van een regionale trein in Aix-en-Provence. Een 28-jarige verdachte is opgepakt. De trieste gebeurtenis veroorzaakt veel ophef.

Het vreselijke voorval deed zich voor op de route van Gardanne naar Aix-en-Provence. Net voor de trein het station van Aix-en-Provence binnenreed, vergreep de man zich aan het meisje.

Helemaal in shock stapte de tiener vervolgens van de trein. Het ritje van slechts veertien minuten was uitgedraaid op pure horror. De volgende ochtend heeft het meisje samen met haar familie aangifte gedaan van de verkrachting. Op de trein zaten nog andere passagiers en zelfs 3 personen van de spoorwegpolitie. Maar blijkbaar heeft niemand iets gezegd of gesignaleerd. Of niets gezien?

Na de klacht heeft de politie de bewakingsbeelden van de trein en de verschillende stations opgevraagd. Zo kon de 28-jarige verdachte opgespoord worden en ondervraagd. Hij is in bewaring genomen.

De verschrikkelijke affaire weekt heel wat emoties los bij de spoorwegpolitie en de medewerkers van de Franse spoorweg (SNCF).

“Gechoqueerd”

“We weten niet meer wat er op onze treinen gebeurt”, zegt vakbondsafgevaardigde Bernard Cintolesi. “Onze directie heeft ons zelfs niet op de hoogte gebracht van de verkrachting die heeft plaatsgevonden. We hebben het moeten vernemen van de gendarmerie. Wij zijn gechoqueerd door deze zeer ernstige daad.” Hij wijst met de vinger naar het gebrek aan personeel op de treinen en dat er slechts één persoon is aangesteld om live naar de beelden van wel 400 camera’s te kijken.

Volgens Patrick (een schuilnaam), een conducteur op de lijn Marseille-Aix, zijn vrouwen het vaakst het slachtoffer van een misdaad op de trein. “Zo was er het feit waarbij een veertigjarige vrouw verstijfd van angst op haar plaats  zat. Een jongen was aan het masturberen op de plek voor haar en een andere op de plek achter haar”, verklaarde Patrick.

“Toen we nog in grotere getale aanwezig waren op de avondtreinen, hergroepeerden we de alleenreizende vrouwen enigszins en zorgden we ervoor dat ze veilig waren”, verklaarde Cintolesi.

Auto

Remy Hours, een andere vakbondsafgevaardigde, bevestigde het grote onveiligheidsgevoel dat leeft bij de mensen: “Ook al kan mijn gezin gratis met de trein reizen, dan nog heb ik een auto gekocht voor mijn zoon die in Nice studeert. Ik besef maar al te goed wat er op onze treinen kan gebeuren”, zuchtte hij, helemaal gedesillusioneerd. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Henri Troyat

  En de Groenen maar pleiten voor openbaar vervoer. Smerig, niet op tijd en gevaarlijk. Beter afvoeren die handel en van de spoorlijnen nieuwe autostrades maken. Goedkoper, sneller en veiliger.

 • Gino Denil

  Altijd direct naar immigranten verwijzen. Maar Dutroux was wel een echte Belg en Fourniret een echte Fransman.

 • benny vandersanden

  Waarom als omstaander wel hardhandig ingrijpen? Om nadien zelf in de problemen te komen bij justitie? Nee nee, men wil een maatschappij van geitenwollensokken die ons verplichten om waarde te geven aan gespuis en criminelen en hen alle rechten en kansen toekennen. Geniet er nu maar van. Mocht het ingrijpen door burgers bij zo een feiten nu luidop toegejuicht worden zou het anders zijn maar dat is helaas niet de realiteit

 • Patrick Rutten

  Helemaal akkoord Niko Karavas!

 • luc verriest

  Bij ieder drama zijn de vakbonden er als de kippen bij om extra personeel te eisen. Zielig!