Verkracht en misbruikt: Jezidi vrouwen die ontsnapten aan IS stichten vrouwelijke commune

De vrouwen verbouwen zelf hun groenten en fruit in Jinwar.
Jinwar.org De vrouwen verbouwen zelf hun groenten en fruit in Jinwar.
In 2014 werden duizenden vrouwelijke Jezidi’s uit Sinjar - een regio in het noorden van Irak – ontvoerd door de aanhangers van Islamitische Staat (IS). Nu het laatste bolwerk van IS op instorten staat, stichtten de overlevenden een nieuwe commune, uitsluitend voor vrouwen.

Nadat de Koerdische jezidi’s in 2014 ontvoerd werden uit hun land van herkomst, werden ze door IS-strijders over de grens naar Syrië gesmokkeld. Daar wachtte velen van hen een gruwelijk lot. Terwijl hun echtgenoten koelbloedig vermoord en in massagraven gedumpt werden, verkochten de IS-strijders sommige meisjes en vrouwen als seksslavinnen. De rest hielden ze bij, verkrachtten en mishandelden ze. Wanneer de mannen hen beu waren, gaven ze hen gewoon door aan de volgende. 

Maar nu de eindstrijd van IS er zit aan te komen, konden honderden vrouwen ontsnappen. Zij stichtten in Qamishli in het noordoosten van Syrië, een nieuwe commune genaamd Jinwar. De ondernemende vrouwen bouwden er zelf hun huizen, verbouwen er groenten en graan, en ze verzorgen het vee.

(Lees verder onder de foto)

Jinwar.org

Door en voor vrouwen

De nieuwe commune werd gesticht door én voor vrouwen. Het moet een plaats worden waar de leden “vrij van beperkingen en onderdrukking” kunnen leven. “Onder het bewind van IS leefden we in onderdrukking. Maar zelfs daarvoor bleven de vrouwen thuis. We werkten niet en gingen niet uit”, aldus de 35-jarige Koerdische Barwa Darwish. “In Jinwar merkte ik al snel dat vrouwen ook hun mannetje kunnen staan.”

De vrouwen hebben trouwens nog veel meer in petto. Ze zullen tuintjes aanleggen, de bibliotheek dient gevuld te worden met boeken, en er is zelfs een sportruimte met zwembad voor de vrouwen voorzien. Eenmaal het zwembad klaar is, kunnen vele vrouwen er waarschijnlijk voor een allereerste keer een frisse duik nemen. Zwemmen was immers tot zover een mannelijke aangelegenheid in het Midden-Oosten.

(Lees verder onder de foto’s)

Jinwar.org
Jinwar.org

Trauma’s

En de commune betekent nog veel meer voor de getraumatiseerde meisjes en vrouwen. “In het dorp kunnen we revalideren van de geleden trauma’s”, zegt Darsim. En Darsim weet waarover ze spreekt: zijzelf werd samen met haar 15-jarige dochter jarenlang misbruikt door talrijke IS-strijders. “Nu zijn we vrij”, vertelt Darsim met een glimlach op haar gezicht.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • godelieve rigo

  Groot respect voor deze vrouwen en hoop dat ze verder een gelukkig en rustig leven kunnen leiden.

 • Vloebergs Jan

  respect voor die vrouwen, veel sterkte.

 • José verdonck

  Laat die vrouwen beslissen over de mannen die hen mishandelden. Dat zij hun ziel bevrjden en hen nog sterker maken.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Petje af voor deze vrouwen die zich niet laten doen door tegenslag. Waarom kunnen vrouwen dit terwijl hier de meeste vluchtelingen mannen zijn die op hun luie gat zitten en leven van wat hier van de inboorlingen afgenomen word.

 • Fons Dewaele

  sterke vrouwen, mijn respect