Verkoop presidentieel vliegtuig moet Mexico helpen om versteviging zuidgrens te financieren

Mexico start met versteviging: 6.000 manschappen in actie

Mexico stuurt bij elkaar 6.000 manschappen van de nationale garde naar de zuidelijke grens.
AP Mexico stuurt bij elkaar 6.000 manschappen van de nationale garde naar de zuidelijke grens.
Mexico begint vandaag met het sturen van versterking naar de grens met Guatemala om de migrantenstroom richting de Verenigde Staten in te tomen. Mexico sloot vrijdag een overeenkomst met de VS waarin het belooft de migratie beter te gaan controleren.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde eerder met het verhogen van importtarieven voor Mexicaanse producten als Mexico niet tot actie overging. Dat dreigement is nu voorlopig van tafel. Mexico stuurt immers bij elkaar 6.000 manschappen van de nationale garde naar de zuidelijke grens.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador deelde vandaag mee dat de verkoop van het voormalig presidentiële vliegtuig moet helpen om de versteviging van de zuidelijke grens te financieren. “Op de vraag hoeveel dit plan gaat kosten, kan ik antwoorden dat we het budget hebben”, zei hij vandaag tijdens zijn dagelijkse persconferentie. “Het zou onder andere komen uit wat we ophalen met de verkoop van het luxueuze presidentiële vliegtuig.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador.
REUTERS De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador.

Volgens een schatting van de Verenigde Naties is de Boeing 787 Dreamliner, die werd gebruikt door zijn voorganger Enrique Peña Nieto minstens 150 miljoen dollar (133 miljoen euro) waard, aldus de Mexicaanse president vandaag. In 2012 betaalde de Mexicaanse overheid maar liefst 218 miljoen dollar voor het toestel, dat al sinds vier maanden te koop staat, samen met nog 60 andere overheidsvliegtuigen en 70 helikopters.

López Obrador weigert om deel te nemen aan de luxueuze uitspattingen van de rijke elite en verkiest een lijnvliegtuig te nemen. Hij heeft ook een hele rist sociale programma’s voor armen en ouderen uitgewerkt, de salarissen van hooggeplaatste ambtenaren ingeperkt en stelt dat hij overheidsgeld bespaart door de corruptie aan te pakken.

Migranten in Mexico na het illegaal oversteken van een rivier in Guatemala op een zelfgemaakt vlot.
AFP Migranten in Mexico na het illegaal oversteken van een rivier in Guatemala op een zelfgemaakt vlot.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Pintens

  die Trump is alles en nog wat al lang in de vernieling aan het helpen ja. America first? No way! Trump first! En doen wat hij beloofd heeft? Waarom zwijgen z'n aanhangers dan als vermoord dat de Mexicanen z'n muur zouden betalen? En als die mens z'n strategie blijft volhouden gaan we het hier bij ons serieus voelen, en dan zal het zéker zijn schuld niet zijn volgens hen

 • MICHELINE GEVERS

  Het grote en rijke Amerika zou beter de problemen in die arme Zuid-Amerikaans staten helpen verbeteren i.p.v. uit te buiten dan was het probleem zo opgelost. Dan moesten die mensen niet vluchten zoals alle immigranten uit Europa die Amerika gemaakt hebben ten koste van de Indianen.

 • Gerard Braeckmans

  Voor de Trumplovers: waar is de muur, hoe zit het met de deals die hij vernietigt, hoe zit het met zijn leugens, zijn misplaatste uitspraken, de bedreiging omtrent handelsakkoorden?

 • MICHELINE GEVERS

  Het is misschien een goede president voor sommigen, maar ik vind het laf dat een rijk en "groot " land een arm en zwak land afdreigt. Of het nu Trump is of wie dan ook. Het is ongelijke strijd. Zo maakt men geen vrienden of bondgenoten.

 • guido vermeyen

  Geen nood, Trump verhuurt wel zijn vlieger wel aan "vriendenprijzen"eerst vriend worden natuurlijk,