Verkiezingen Zimbabwe: oppositie dient klacht in bij Grondwettelijk Hof

Verkiezingen in Zimbabwe.
Photo News Verkiezingen in Zimbabwe.
De oppositie in Zimbabwe heeft vrijdag bij het Grondwettelijk Hof in Harare klacht ingediend tegen de resultaten van de presidentsverkiezingen van 30 juli. Nelson Chamisa, voorzitter van de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC), bevestigde op Twitter dat de nodige stappen zijn gezet.

Volgens de officiële resultaten won Emmerson Mnangagwa, uittredend president en voormalig rechterhand van Robert Mugabe, de verkiezingen met 50,8 procent van de stemmen. Chamisa haalde 44,3 procent. Volgens de oppositieleider is er echter op grote schaal bedrog en fraude gepleegd. De resultaten van de presidentsverkiezingen, zouden “niet gecontroleerd” zijn. "Dat de kiescommissie foute resultaten heeft gepubliceerd die niet gecontroleerd werden, is betreurenswaardig”, schrijft hij op Twitter. 

De oppositie had tot vrijdag middernacht om de resultaten van de verkiezingen aan te vechten. Eenmaal gevat, heeft het Grondwettelijk Hof veertien dagen om zich over de klacht uit te spreken. 

Rellen

Voordat de officiële resultaten van de verkiezinigen bekend werden gemaakt op 3 augustus, braken er al rellen uit omdat de oppositie kort voor de bekendmaking zei dat die resultaten “vals” zouden zijn.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Denijs

    In dergelijke bananenrepublieken weet je inderdaad maar nooit. Verkiezingen zijn vaak een schijnvertoning meer niet. Maar hier worden de verkiezingen dan weer beïnvloed door Facebook en anderen.

  • André Van der Poorten

    Ze hebben het ginderachter aan hunne rekker ! Vroeger de graanschuur van Afrika genoemd nu de “visgraat natie “!