Republikeinen geven Trumps ex-strateeg Bannon schuld van nederlaag

President Trump en zijn toenmalige topstrateeg Steve Bannon in januari dit jaar.
REUTERS President Trump en zijn toenmalige topstrateeg Steve Bannon in januari dit jaar.
Na het dramatische verlies van de senaatszetel in Alabama is Steve Bannon de gebeten hond in zijn Republikeinse partij (GOP).

Vooraanstaande Republikeinen geven de gewezen strateeg van president Donald Trump de schuld van de nederlaag. Sinds 1992 was de zetel van Alabama een zekerheid voor de partij, nu ging de Democraat Doug Jones ermee aan de haal. Een groot deel van de Republikeinse partij trok de handen af van de gewezen rechter Roy Moore nadat hij was beschuldigd van seksuele intimidatie. De slachtoffers waren minderjarig, Moore was toen hij de feiten pleegde een dertiger.

Trump

Volgens de partijtop was het veel beter om alle geld te zetten op een andere kandidaat, Luther Strange. Bannon wilde daar niets van weten en zette zijn volle gewicht achter Moore die zich niet uit de race wilde terugtrekken om plaats te maken voor partijgenoot Strange. Bovendien wist Bannon Donald Trump ervan te overtuigen om Moore te blijven steunen. Dat lukte omdat de president toch al bedenkingen had bij Strange. Een dag voor de verkiezingen gaf Trump nog een telefoongesprek met Moore vrij waarin hij zijn volledige steun uitsprak en de kiezers in Alabama opriep toch vooral op hem te stemmen.

Na Moore’s verlies, waardoor de Republikeinen de kleinst mogelijke minderheid hebben in de Senaat (51 tegen 49 zetels), viel de partij over Bannon heen. "Dit is een harde les voor ons. De kwaliteit van de kandidaat doet er wel degelijk toe, waar de verkiezingen ook zijn'', aldus Steven Law, een strateeg van de GOP. "Niet alleen verliezen we door Steve Bannon een senaatszetel in een Republikeins hartgebied, hij heeft ook de president meegesleept in dit fiasco".

Revolutie

De gebeten hond lijkt niet onder de indruk. Steve Bannon blijft volharden in zijn guerrillaoorlog met het establishment van de Republikeinse partij. Een oorlog die hem al voor de pijnlijke nederlaag in Alabama veel vijanden heeft opgeleverd. "De revolutie gaat door'', aldus Bannons team. Niet hij maar de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Mitch McConnell, zou de schuld op zich moeten nemen. Veel Republikeinse kiezers zouden dat met Bannon eens zijn. (lees verder onder de foto)

Tot augustus was Steve Bannon een belangrijk strateeg en adviseur van Donald Trump. 
 De president kan het nog steeds goed met hem vinden.
REUTERS Tot augustus was Steve Bannon een belangrijk strateeg en adviseur van Donald Trump. De president kan het nog steeds goed met hem vinden.

Of de directeur van het ultraconservatieve Breitbart News – Bannon is teruggekeerd in zijn oude werkkring – snel aan invloed verliest, zal vooral afhangen van Donald Trump. Stafleden in het Witte Huis hadden gehoopt dat de president nu afstand zou nemen van zijn oud-adviseur. Maar Trump zou die stap niet willen nemen omdat hij nog altijd een betere klik heeft met zijn voormalige strateeg dan met een deel van zijn huidige adviseurs. Sinds zijn vertrek uit Washington, in augustus, hebben de twee regelmatig telefonisch contact. Bannon dient Trump dan van advies. Ook herinnert hij hem aan de beloften uit zijn campagne.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vic Smeets

  Grappig dat hier mensen een narcistische gek raad geven... Dat gaat hij zeker lezen hoor en de raad uiteraard ook opvolgen....

 • eddie deleener

  Luister toch niet meer naar die Bannon, luister beter naar Ivanka, het zal uw imago goed doen

 • Diane Bernaerts

  Het is evenzeer de schuld van Trump als van Bannon.

 • Peter Bonacasa

  De Republikeinse partij implodeert. Door al wat gebeurt zal de partij van binnenuit kapot gaan.