Joe Biden kiest Kamala Harris als running mate

Kamala Harris
AP Kamala Harris
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft beslist dat Kamala Harris zijn running mate wordt. Dat deelde hij vandaag mee aan zijn supporters in een sms-bericht. De running mate wordt vicepresident als Biden in november de presidentsverkiezing wint.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik heb het grote voorrecht om aan te kondigen dat ik Kamala Harris - een onverschrokken voorvechtster van het gewone volk en een van de beste dienaren van het land - als mijn running mate heb uitgekozen”, zei Biden dinsdagavond.

Kamala Harris is 55 en is de eerste vrouwelijke zwarte vicepresidentskandidate. Ze werd geboren in Oakland, Californië en heeft een vader van Jamaicaanse afkomst en een Indische moeder. 

Na twee mandaten als openbaar aanklager van San Francisco (2004-2011) werd Harris twee keer verkozen tot procureur van Californië (2011-2017). Daarmee werd ze de eerste vrouw, maar ook de eerste zwarte persoon, die aan het hoofd kwam van de juridische dienst van deze staat aan de westkust. Ze werkte in die tijd nauw samen met de inmiddels overleden zoon van Joe Biden, voormalig procureur-generaal van Delaware Beau Biden. Met hem bond ze samen de strijd aan tegen banken en zette ze zich in voor de arbeidersklasse en beschermde ze vrouwen en kinderen tegen misbruik.

In januari 2017 legde Harris de eed af als senator in Washington, als eerste vrouw met Zuidoost-Aziatische roots (haar moeder is van Tamilafkomst). Ze is nog maar de tweede zwarte senatrice in de Amerikaanse geschiedenis.

Kandidaat voor Democratische nominatie

Harris stelde zich eerder zelf nog kandidaat voor de Democratische nominatie met het oog op de presidentsverkiezingen in 2020, maar zag zich in december genoodzaakt om uit de race te stappen. Ze is vooral bekend om haar scherpe vraagstelling, op soms harde toon, tijdens hooggespannen hoorzittingen, zoals die in 2018 van de omstreden conservatieve kandidaat voor het hooggerechtshof, Brett Kavanaugh

In een tweet laat Harris weten vereerd te zijn met Bidens keuze. 

Biden, die haar nominatie ook bevestigde op Twitter, noemt haar “een moedige strijder voor de kleine man”. In maart had de 77-jarige presidentskandidaat al laten weten dat hij in geval van een overwinning voor een vrouwelijke kandidaat-vicepresident zou gaan. De voorbije maanden gingen steeds meer stemmen op om een zwarte vrouw aan te duiden. 

Kamala Harris heeft een goede relatie met Biden en kan door haar gemengde afkomst een breder publiek aanspreken. Zeker in de nasleep van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd en de daarop ontstane betogingen tegen racisme en politiegeweld kan dat voor Biden een belangrijke troef zijn. Ook door haar leeftijd kan ze kiezers aantrekken die geen connectie voelen met de 77-jarige blanke Biden.

Democratische kopstukken tevreden

Coryfeeën van de Democratische partij zijn blij met de keuze van Biden voor Kamala Harris als vicepresidentskandidaat. Onder anderen oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton en oud-presidentskandidaten Hillary Clinton en Al Gore lieten op Twitter van zich horen.

“Ik ken senator Kamala Harris al een hele tijd”, schrijft Barack Obama. “Ze is meer dan voorbereid voor de baan. Ze heeft haar hele carrière lang onze grondwet verdedigd en gevochten voor mensen die een eerlijke kans nodig hebben. Dit is een goede dag voor ons land.”

Bill Clinton noemt Bidens keuze voor Harris “uitstekend”. Harris zal volgens hem een goede partner voor Biden zijn. Clinton denkt dat de twee een sterk team zullen vormen.

Hillary Clinton, die als Democratisch presidentskandidaat in 2016 de verkiezingen verloor van Donald Trump, zegt dat zij “enthousiast” is over de keuze voor Harris. “Ze heeft zich al bewezen als een uitstekend overheidsdienaar en leider.”

Al Gore, die in 2000 de presidentsverkiezingen verloor van George W. Bush en daarvoor vicepresident was onder Bill Clinton, schrijft dat Biden met Harris een buitengewoon goede keuze heeft gemaakt. “Kamala heeft het klimaat en gerechtigheid voor het milieu een topprioriteit gemaakt in haar carrière als ambtenaar, en ik weet zeker dat zij een sterk voorvechter daarvan zal blijven in het Witte Huis”, schrijft Gore.

Biden, voormalig vicepresident onder Obama, maakte zijn besluit een week voor de Democratische conventie bekend. Dan wordt hij officieel benoemd tot presidentskandidaat. Biden neemt het in de verkiezingen op 3 november op tegen de Republikein en huidig president Donald Trump. Die koos eerder voor vicepresident Mike Pence aan zijn zijde.

Trump: “Ze is mijn favoriete keuze”

De Amerikaanse president Trump insinueerde vandaag tijdens een interview met Fox Sports Radio, nog voor Harris’ naam bekend werd, dat het niet al te snugger was van Biden om te beloven dat hij een vrouw zou kiezen. “Sommige mensen zouden zeggen dat mannen daardoor beledigd zijn. Andere mensen zouden het prima vinden.”

“Ik zou geneigd zijn om een andere route te kiezen dan hij”, aldus Trump, die beweerde dat Biden zich met zijn keuze voor een vrouw “verbindt aan een bepaalde groep mensen”. 

Een woordvoerder van Biden reageerde in een verklaring dat Trump zich “snel bedreigd voelt”.

Tijdens een persconferentie zei Trump vandaag dat Kamala Harris “zijn eerste keuze” was, waarbij hij wees op haar slechte resultaten in de Democratische voorverkiezingen. Hij zal haar niet vergeven voor haar harde aanpak van Brett Kavanaugh toen die door Trump werd voorgedragen als kandidaat-rechter voor het Amerikaanse hooggerechtshof, stelde hij vandaag.

Joe Biden.
AP Joe Biden.12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kris Waelput

  Een zeer capabele dame !

 • Diane Bernaerts

  Het grappige is dat Trump en Ivanka zelf verschillende keren gedoneerd hebben voor de campagnes van Harris in Californië!

 • leppens victor

  Trump zit op rozen met deze keuze,California,de staat waar men warhoofden aan de lopende band maakt,Berkeley of zoiets heet de fabriek. mvg.

 • Kenny Verfaillie

  Die democraten maken toch wel ferme blunders... die heeft op primaire debatten er niets van gebakken en enorm veel Afro-Amerikaanse personen zware straffen opgelegd en langer in de gevangenis gehouden. De zwarte stem zal cruciaal worden. Was waarschijnlijk een keuze van het hart.

 • Olivier van Remoortel

  Jeff, "incapabel als ze is".. ? 7 jaar District Attorney in S.F, 6 jaar Attorney General California, sinds 3 jaar senator. Is 20 jaar jonger dan Trump maar heeft 4 keer zoveel politieke ervaring.