Congreslid: "Over afzetting Trump wordt volgende week gestemd"

EPA
Democratisch Congreslid Al Green heeft beloofd dat hij het Huis van Afgevaardigden volgende week zal dwingen te stemmen over een mogelijke impeachment tegen president Donald Trump. Die procedure werd twee weken geleden ingeleid. In vijf artikelen beschuldigen de Democratische Congresleden Trump van onder meer obstructie van justitie, het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de federale justitie en het voeden van extreemrechtse haat.

Het zou de eerste stemming over de president worden, minder dan een jaar in zijn ambtstermijn. Green, vertegenwoordigder voor Houston, Texas, was in mei het eerste Congreslid dat tot het starten van de afzettingsprocedure opriep. Een impeachment-procedure is een lange procedure met weinig slaagkansen, zeker gezien de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres.

"Miljardairskwezel"

Gisteren zei Green in een toespraak: "Ik weiger werkeloos toe te kijken hoe een miljardairskwezel mijn land onherstelbare schade toebrengt. Een miljardairskwezel die de KKK tolereert, maar niet de islam. Een miljardairskwezel die antisemitisme, racisme, seksisme, etnocentrisme, xenofobie en homofobie tolereert." Green legde in het Huis een zogenoemd 'bevoorrecht' voorstel in, waardoor de andere leden er binnen twee dagen op moeten reageren.

Volgens experts heeft de procedure weinig kan op slagen, gezien de Republikeinse meerderheid in de lagere kamer, maar er zijn ook verschillende Democraten die stellen dat de chaos van een voortijdige impeachment de bevolking het signaal zou geven dat er geen bereidheid is om tot een tweepartijenoplossing te komen.

Democratisch Congreslid Al Green.
rv Democratisch Congreslid Al Green.25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Spijtig dat wij dit niet kunnen met sommigen.

 • Diane Bernaerts

  Luc Baken: Nixon was ook "'eerlijk verkozen tot president", dat is absoluut geen garantie dat een liegende of sjoemelende president niet kan afgezet worden! Enfin, persoonlijk denk ik dat de kans veel groter is dat hij zelf opstapt of dat hij wordt afgezet op basis van artikel 25, onbekwaamheid, dan dat het daadwerkelijk tot een impeachment komt. Nu in elk geval toch nog niet.

 • Johan Vercarre

  Die ijzervreters van Democraten hé. Het gezicht van Al Green spreekt boekdelen.

 • John Ulmer

  degene die vandaag zijn geld zet op een herverkiezing van Trump in 2020 zou wel eens veel geld kunnen verdienen.... Want in de VS zelf is de heisa rond Trump helemaal niet zo groot als men ons wil doen geloven, hoor.

 • René Toeters

  En wat heeft Trump eigenlijk al verkeerd gedaan? Ik geef toe, het is geen slijmbalk zoals zijn voorganger, die had altijd een leuke babbel maar voor de rest? Allemaal dezelfde, daar, hier en overal! Deze poging tot afzetting komt er enkel omdat de gekende groep denkt dat ze altijd en overal gelijk hebben! Niets meer en ook niets minder.