Exclusief voor abonnees

Verkiezingen van de laatste kans in Turkije

Het is plots niet meer zo zeker dat Erdogan alleenheerser wordt

President Recep Tayyip Erdogan.
EPA President Recep Tayyip Erdogan.
Zondag kan het sluitstuk worden van de klim naar alleenheerschappij die Recep Tayyip Erdogan jarenlang heeft voorbereid. Maar de vervroegde verkiezingen dreigen spannender te worden dan de Turkse leider had gehoopt.

Het is zowel voor parlement als president dat de Turken naar de stembus trekken — en historisch worden de verkiezingen in elk geval. Want het zijn de laatste onder het parlementaire regime dat Turkije acht decennia lang heeft gekend. Daar komt nu een presidentieel bewind voor in de plaats, dankzij het referendum dat Erdogan vorig jaar nipt won. De meeste macht verschuift naar het staatshoofd, dat zelf zijn regering mag kiezen. De functie van premier vervalt en de invloed van het parlement wordt danig ingeperkt. Als Erdogan deze verkiezingen wint, dan heeft hij bereikt waar hij nu al jaren naar streeft — en voor de oppositie is het nu of nooit om hem de weg naar de alleenheerschappij te versperren.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jean petermans

  Laatste kans?, geen kans bedoelt men zeker , ik heb nog nooit geweten dat een dictator een verkiezing verliest.

 • GERARD DE PELECIJN

  Hij gaat winnen zonder tegengewicht in zijn handen want ze zijn gevangen!

 • jean petermans

  Hij heeft alle touwtjes meer dan stevig in eigen handen, een verkiezing zal hij zeker niet verliezen, daar heeft hij op voorhand al voor gezorgd.

 • Lisette Theunis

  Ronald Polutnik- De slimme mensen zitten niet alleen in de Turkse gevangenissen maar blijkbaar ook in het vrije westen, waar 75% voor een dictator stemt waar ze zelf geen last van hebben. Met die slimme gasten zitten wij dan weer opgescheept want die stemmen tellen hier dus ook ! Wanneer worden onze politici eens eindelijk wakker ?

 • Joske Vermeulen

  Turken laat jullie hersenen nu is werken. Een land met één enkele leider die alle macht heeft? tis jullie land,jullie familie maar ik wens niemand zo'n leven toe. Erdogan zal uiteindelijk voor miserie zorgen en dan is er niemand in Turkije meer die hem kan stoppen. Jullie zijn slim genoeg,denk!