Verkiezingen Tunesië lopen vertraging op bij grens met Algerije

Wordt topfavoriet Beji Caid Essebsi (87) de nieuwe president?
REUTERS Wordt topfavoriet Beji Caid Essebsi (87) de nieuwe president?
De Tunesische presidentsverkiezingen lopen in woelige gebieden nabij de grens met Algerije twee uur vertraging op. Dat zei de kiescommissie. De Tunesiërs kiezen vandaag een president, voor het eerst sinds de Jasmijnrevolutie bijna vier jaar geleden. De 87-jarige politieke veteraan Beji Caid Essebsi is de grote favoriet.

"Deze vertraging komt door veiligheidsredenen, gezien deze gebieden de frontlijnen zijn in confrontatie met terroristische elementen, die zich schuilhouden in de bergen langs de westelijke grens", aldus de commissie. De stemkantoren gaan in deze gebieden open om 10 uur, terwijl in de andere gebieden zoals gepland al vanaf 8 uur gestemd kan worden.

Bijna 5,3 miljoen kiezers zijn opgeroepen hun stem uit te brengen. De stembussen zijn geopend van 08.00 tot 18.00 uur. Als tijdens de eerste ronde niemand de absolute meerderheid haalt, is een tweede ronde voorzien eind december.

Essebsi staat aan het hoofd van de seculiere alliantie Nidaa Tounes, die de parlementsverkiezingen in oktober won. Zijn belangrijkste tegenstander is overgangspresident Moncef Marzouki. De islamistische Ennahdapartij steunt geen kandidaat.