Verkiezingen in drie Duitse deelstaten

UNKNOWN

In de Duitse deelstaten Sachsen, Thüringen en Saarland zijn vanochtend de stembureaus geopend voor de verkiezingen van de deelstaatparlementen. De stembusslag is een belangrijke test met het oog op de verkiezingen van het Duitse parlement die binnen vier weken plaatsvinden.

Verlies voor CDU verwacht
De drie staten worden momenteel geleid door ministers-presidenten van het christendemocratische CDU van bandkanselier Angela Merkel. Verwacht wordt dat de partij stemmenverlies zal leiden. Volgens peilingen zou het CDU de grootste partij blijven in de drie deelstaten, maar bestaat de kans dat er in Thüringen en Saarland een coalitie van SPD, de Linkse Partij en de Groenen zou komen.
 
6,2 miljoen kiezers
Alles samen trekken 6,2 miljoen kiezers naar de stembus. Dat is zowat een tiende van het aantal stemgerechtigden voor de parlementsverkiezingen van eind september. De voorlopige resultaten worden rond middernacht verwacht, terwijl de resultaten van exit-polls bij de sluiting van de stembureaus om 18.00 uur worden verwacht.
 
Tegelijkertijd vinden ook gemeenteraadsverkiezingen plaats in Noord-Rijnland-Westfalen, de deelstaat met het hoogste aantal inwoners. (dpa/eb)