Verkiezing van minister-president met extreemrechtse stemmen “onvergeeflijk” volgens Merkel

"Het was een slechte dag voor de democratie. Het was een dag waarop gebroken werd met de waarden en overtuigingen van de CDU", zo reageert bondskanselier Angela Merkel vanuit Pretoria.
EPA "Het was een slechte dag voor de democratie. Het was een dag waarop gebroken werd met de waarden en overtuigingen van de CDU", zo reageert bondskanselier Angela Merkel vanuit Pretoria.
Het is "onvergeeflijk" dat de minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen zich heeft laten verkiezen met stemmen van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die momenteel een bezoek brengt aan Zuid-Afrika, donderdag verklaard. Merkel zegt dat het resultaat van de stemming ongedaan moet worden gemaakt. Kemmerich zei ondertussen dat hij bereid is om een stap opzij te zetten.

Thomas Kemmerich van de liberale partij FDP werd woensdag verrassend verkozen tot minister-president van de deelstaat Thüringen. Zijn aanduiding doet heel wat stof opwaaien, omdat hij de eerste regeringsleider in Duitsland is die zich laat verkiezen met stemmen van de extreemrechtse AfD. Ook verschillende CDU-verkozenen hebben hem gesteund.

"Nieuwe verkiezingen zullen in deze omstandigheden alleen maar de extremen versterken”

Thomas Kemmerich (FDP), minister-president van de Duitse deelstaat Thüringen

"Het was een slechte dag voor de democratie. Het was een dag waarop gebroken werd met de waarden en overtuigingen van de CDU", zo reageert Merkel vanuit Pretoria. De bondskanselier wilde verder geen commentaar geven op de gevolgen voor haar regering. Zaterdag komen de leiders van de coalitiepartijen samen om de situatie in Thüringen te bespreken.

Kalmering van de situatie

De manier waarop Kemmerich verkozen werd, leidt intussen ook tot onrust bij joodse organisaties. Reinhard Schramm, hoofd van de Joodse Gemeenschap van Thüringen, beschrijft de omstreden stemming als "een bevestiging van onze ergste angsten".

Thomas Kemmerich.
Martin Schutt/dpa-Zentralbild/dp Thomas Kemmerich.

Ondanks de controverse, benadrukt Kemmerich donderdag in een gesprek met de zender ARD dat hij van plan is een nieuwe regering samen te stellen. Hij hoopt dat "de democratische partijen, de democratische parlementsleden" werk zullen maken van een kalmering van de situatie. "Nieuwe verkiezingen zullen in deze omstandigheden alleen maar de extremen versterken. Dat kan niet zijn wat de democraten willen", zegt Kemmerich.

FDP, de partij van de nieuwe minister-president, had in oktober 2019 bij de deelstaatverkiezingen maar net de kiesdrempel van 5 procent gehaald. Die Linke won die stembusgang met 31 procent van de stemmen, AfD werd de tweede sterkste fractie.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pascal devillé

  Wen er maar aan Merckel.Het is mede door uw migratiebeleid dat de gewone burgers geen andere keuze meer hebben dan op antimigratiepartijen te stemmen.En u noemt die dan extreem omdat ze het belang van de gewone mensen wel op de eerste plaats stellen.Die extremen zullen dus nog sterker worden want u wil de grenzen nog altijd niet sluiten voor migratie.

 • Jos Brems

  Met welk recht bemoeit Merkel zich daarmee? Heeft ze nog niet genoeg schade aangericht op Europees niveau?

 • Michel Van Limbergen

  Ik dacht dat democratie in de VS ver zoek was maar hier is het géén haar beter!

 • Jos Huibers

  Waarom moeten we nog gaan stemmen? Indien links het niet naar hun zin hebben is het altijd heisa, zie Amerika en nu in Duitsland. Mooie voorvechters van democratie, ook in België wil men 45% van de Vlamingen buiten spel houden. In andere landen steken ze de gekozen volksvertegenwoordigers in de gevangenis en iedereen doet gewoon verder of het niets is.

 • Filip Desmedt

  Volgens mij een zuiver democratische verkiezing , alleen , het past niet in de linkse afbraakpolitiek van Merkel ... Wie doet dan aan discriminatie ????