Verkeer in Catalonië in de soep: wegen en treinen geblokkeerd door staking

AFP
Het verkeer in Catalonië verloopt vanochtend moeizaam als gevolg van de stakingsoproep van de separatistische intersyndicale CSC. Tal van wegen en snelwegen zijn geblokkeerd. Ook het treinverkeer is getroffen door de actie. De hogesnelheidstrein uit Barcelona die om 12.26 uur in het Franse Lyon zou aankomen, moest naar zijn vertrekpunt terugkeren, zo maakte de nationale spoorwegmaatschappij Renfe bekend. 

Op de autowegen zijn vooral de snelweg AP-7, langs de Spaanse Middellandse kust naar Andalusië, en de A-2 tussen Barcelona en Madrid getroffen. Op een vijftigtal plaatsen waren deze voormiddag wegen en autowegen geblokkeerd, aldus de Catalaanse verkeersinstanties. 

Tot een algemene staking was opgeroepen door de separatistische intersyndicale CSC, om te protesteren tegen een decreet van de Spaanse regering die de vertrekformaliteiten voor Catalaanse bedrijven versoepelde. De actie krijgt de steun van twee invloedrijke separatistische verenigingen, de Nationale Catalaanse Assemblée en Omnium Cultural, en heeft ook een politiek karakter omdat deze bewegingen de vrijlating van de opgesloten leiders eisen. De twee belangrijkste Spaanse vakbonden, CCOO en UGT, steunen de actie niet.

In Barcelona lijkt de impact minder groot dan bij de algemene staking van 3 oktober, na het hardhandige politie-optreden bij het referendum. De metro werkt voor 85 procent. Winkels en cafés openden hun deuren, net als de belangrijkste voedingsmarkt van de regio.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • schevernels diana

    Alle schuld ligt bij Madrid ze zouden beter in de 21ste eeuw leven dan terug naar Philips en Alva de spaanse furie indachtig. De vraag om dialoog is niet aanvaard dus deze manifestaties tot gevolg ze hebben groot gelijk!

  • Roland Peeters

    oei en de NVA is tegen de vakbonden

  • yves Strubbe

    Onafhankelijkheid zonder bedrijven stort Katalonie in armoede. Ze hebben het wel aan zichzelf te danken als het zo ver komt.