Verijdelde aanslag Frankrijk: Frans gerecht beslist volgende week over uitlevering verdachte aan België

Het koppel dat een aanslag wou plegen in Villepinte, nabij Parijs, werd door de politie onderschept in Sint-Pieters-Woluwe.
VTM Nieuws Het koppel dat een aanslag wou plegen in Villepinte, nabij Parijs, werd door de politie onderschept in Sint-Pieters-Woluwe.
De Franse justitie buigt zich op 11 juli over de uitlevering aan België van een verdachte die in Frankrijk opgepakt is in het onderzoek naar de verijdelde aanslag tijdens een bijeenkomst van een Iraanse oppositiepartij. Dat zegt een bron bij het Franse gerecht. Een Belgisch koppel van Iraanse origine, dat zaterdag werd gearresteerd in België, zou een bomaanslag hebben willen plegen tijdens de bijeenkomst ten noorden van Parijs. 

Merhad A. wordt door de Belgische autoriteiten beschouwd als een "vermoedelijke medeplichtige" van het koppel. België vraagt de uitlevering van de 54-jarige man. Hij werd zaterdag opgepakt in Villepinte, waar de bijeenkomst van de Iraanse oppositiepartij MEK (Iraanse Volksmoedjahedien) plaatsvond.

Donderdag verscheen Merhad A. voor een magistraat van het parket-generaal van het hof van beroep van Parijs, die hem officieel op de hoogte bracht van het Europese aanhoudingsmandaat dat België tegen hem uitgevaardigd heeft. Hij werd vervolgens in voorlopige hechtenis geplaatst in afwachting van een mogelijke uitlevering aan ons land. Daarover beslist de onderzoekskamer van het hof van beroep van Parijs op 11 juli.

Uitspraak over zeven of twintig dagen

Tijdens die publieke zitting van de onderzoekskamer moet de verdachte zeggen of hij de uitlevering aan België aanvaard of niet. Als hij akkoord gaat, doet het hof een uitspraak binnen zeven dagen. Weigert de verdachte de uitlevering, dan doet het hof een uitspraak binnen twintig dagen.

Het onderzoek naar de verijdelde aanslag wordt gevoerd door de Belgische autoriteiten in samenwerking met Frankrijk en Duitsland. In Duitsland werd eerder al een Iraanse diplomaat opgepakt die mogelijk betrokken zou zijn bij de plannen voor een aanslag.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philippe Schotte

    Ginder blijven en zorgen dat hij de volgende 25 jaar kan uitrusten in een cel van 2 bij 4 !!

  • johny daneels

    Op termijn dagelijkse kost, hoe meer er komen hoe meer ellende

  • Danny Govaerts

    Dat ze de verdachte gerust daar houden. Hier zou hij er toch te licht van onderuit kunnen. In Frankrijk kan hij voor terrorisme worden aangeklaagd hier voor heling en levering van grondstoffen....wat dan uit draait op ik wist niet waar ze voor moesten dienen.