Verhofstadt vraagt nieuwe spoedbijeenkomst Europese leiders

Guy Verhofstadt.
EPA Guy Verhofstadt.
In een reactie op de nieuwe scheepsramp voor de Libische kust heeft liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt aangedrongen op een nieuwe spoedbijeenkomst van de Europese staatshoofden en regeringsleiders om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

"De Europese Raadsvoorzitter (Donald Tusk, nvdr) moet onverwijld een noodzitting van de Europese leiders bijeenroepen om een meer allesomvattend antwoord op migratie overeen te komen", zo tweette Verhofstadt vanochtend. De oud-premier voegde toe dat er nood is aan "veiligere routes naar Europa voor zij die onze bescherming nodig hebben" en aan "meer middelen om mensensmokkelaars op te sporen".

Kanaaltunnel

Gisteren kapseisde opnieuw een boot voor de kust van Libië. Zo'n 400 opvarenden zijn gered. Al minstens 25 mensen kwamen om het leven, maar het is nog onduidelijk hoeveel vluchtelingen er precies aan boord waren.

De crisis doet zich tegelijkertijd ook elders voelen, bijvoorbeeld in het Franse Calais, waar vluchtelingen dagelijks proberen om de Kanaaltunnel in te raken om door te reizen naar Groot-Brittannië.

REUTERS

Leiderschap nodig

De aanpak van de vluchtelingencrisis vereist "politiek leiderschap", meent Verhofstadt. De liberaal hoopt alvast dat het Franse en Britse pleidooi voor een Europese oplossing een "gamechanger" kan worden.

Bij de Europese Commissie wees een woordvoerster er op dat er de voorbije maanden al enkele toppen over migratie hebben plaatsgevonden. De Commissie is uiteraard steeds bereid aan een nieuwe spoedzitting deel te nemen, klinkt het, maar "wat we nu vooral nodig hebben, zijn daden, en niet langer woorden".

Tragedies vermijden

In een statement beklemtoont de Commissie dat de Europese Unie hard werkt om tragedies op zee te vermijden. Zo zijn de middelen voor reddingsacties verdrievoudigd, waardoor er sinds begin juni al meer dan 50.000 mensenlevens gered zijn. De Commissie beklemtoont opnieuw de nood aan een echte Europese aanpak, met een sterkere aanwezigheid op zee en solidariteit met de zuidelijke lidstaten, maar ook met een doorgedreven samenwerking met landen van oorsprong en transit om mensensmokkelaars op te sporen en het terugkeerbeleid efficiënter te maken.

EPA