Verhofstadt over voortgang brexit: “Britten en Europeanen naderen akkoord over verblijfsrecht”

EPA
Europeanen die in het Verenigd Koninkrijk wonen, zouden na de brexit in Groot-Brittannië mogen blijven en daar ook permanent mogen terugkeren, zelfs als ze al langer dan vijf jaar zijn vertrokken. In ruil daarvoor krijgen Britse inwoners van de EU verblijfsrecht in de lidstaat waar ze wonen, en wordt dat recht automatisch uitgebreid naar de 26 andere lidstaten. Dat is volgens Guy Verhofstadt, die het Europees parlement vertegenwoordigt in de onderhandelingen, "één van de pistes die op tafel ligt".

Het verblijfsrecht van Europese inwoners van het Verenigd Koninkrijk en vice versa is één van de knelpunten in de brexitonderhandelingen. Volgens Guy Verhofstadt, de liberale fractievoorzitter in het Europees parlement, ligt nu een voorstel op tafel waarbij het verblijfsrecht van Britten die in een van de lidstaten wonen, wordt uitgebreid naar de 26 andere EU-landen. In ruil krijgen Europeanen in het Verenigd Koninkrijk permanent terugkeerrecht, ook na een vertrek van langer dan vijf jaar. Dat zei hij vandaag tijdens een Commissie in het parlement in Straatsburg. Volgens Verhofstadt is die "donnant-donnant" een van de pistes die op tafel ligt, maar zijn er nog geen garanties gedaan. 

Ierse knoop

De grootste knoop in de brexitonderhandelingen - het vermijden van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland - is voorlopig nog niet ontward. Op de Europese top van vorige week hadden de Britten en de Europeanen een doorbraak moeten bereiken, maar dat lukte niet. 

Volgens Verhofstadt is over "90 procent van wat nodig is" al een akkoord bereikt, maar is er nog tijd nodig. De oud-premier gelooft erin dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor de top van 13 en 14 december een definitief terugtrekkingsakkoord op tafel kunnen leggen. 

Maar niet alle Europarlementsleden zijn even optimistisch als Verhofstadt. "Er blijft maar weinig tijd over om de hele procedure voor te bereiden, het wordt een mislukking", zei de voorzitster van de commissie Constitutionele Zaken Danuta Hübner deze avond. Op 29 maart 2019 stappen de Britten definitief uit de Europese Unie.

Bekijk ook:

Duizenden mensen nemen deel aan anti-brexitmars
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • De Waen Luc

  is dit de pippo niet die onze electriciteit aan de fransen verkocht heeft '???

 • Johan Blondeel

  Verhofstadt is altijd positief , maar wat hij hier in het verleden gedaan heeft voor ze begroting in orde te brengen zullen we maar zwijgen....

 • ron platteeuw

  en dat voor die fameuze postjes !

 • Michel Jozef

  May wint, enfin voorlopig toch. Georges Leekens 90%, Guy V ook 90 maar Theresa ruim aan kop met 95 procent. Nu nog ene vinden die voor het volle Pond gaat, en we zijn er.

 • Pieter Paulus

  De man die de toekolmst van miljoenen Belgen kapot gemaakt heeft uit eigenbelang hof van den haag is de juiste plaats voor hem